A Škoda AUTO felel nemzetközileg a Volkswagen Csoport MQB-A0 teljes körű platformjáért

A Škoda AUTO felel nemzetközileg a Volkswagen Csoport MQB-A0 teljes körű platformjáért

A Škoda AUTO felel a Volkswagen Csoport létező MQB-A0 átfogó platformjának fejlesztéséért. Ezt a konszern márkái közé tartozó Škoda és Volkswagen alkalmazza ezt követően olyan belépő szintű modellek fejlesztéséhez, amelyek a nagy növekedési potenciállal bíró térségekben – akárcsak India, Oroszország, Afrika, a délkelet-ázsiai országok és a latin-amerikai régió – szerepelhetnek sikerrel. Miután a Škoda adaptálta az MQB-A0-IN platformot az indiai piacra, a cseh autógyártó első alkalommal felel egy mindenre kiterjedő platform kialakításáért. A Škoda az egyes régiókban történő sikeres létrehozás érdekében építhet magasszintű fejlesztési szakértelmére, az összetett konszern projektek koordinálásának képességére és a belépő szintű modellek szegmensében szerzett tapasztalatára.

Thomas Schäfer, a Škoda AUTO vezérigazgatója ezáltal nyilatkozott: „Felelősséget vállalva az MQB-A0 teljes körű platformért, a Škoda AUTO első alkalommal felel egy platform világszintű fejlesztéséért. Fejlesztési szakértelmünket felhasználva még komolyabb felelősséget veszünk magunkra a Volkswagen Csoporton belül és ezzel egyszerre megerősítjük a Škoda AUTO főhadiszállásának szerepét, amely mindent összevetve egy megkülönböztetett európai fejlesztőközpont marad a konszern részére. Meggyőződésem, hogy az MQB-A0 átfogó platformnak betudhatóan több új kuncsaftot nyerhetünk és tovább erősíthetjük a Csoport helyzetét a belépő szintű modellek szegmensében.”

Ralf Brandstätter, a Volkswagen igazgatótanácsának elnöke kijelentette: „Átfogó platform stratégiánk révén elértük azt a méretgazdaságosságot, amely biztosítja, hogy ügyfeleinknek az egész világon a legújabb modern műszaki megoldást és figyelemre méltó minőséget kínáljunk, versenyképes áron. Erre építve a konszern nagy darabszámot felmutató márkái, a Volkswagen és a Škoda villámgyorsan képesek olyan termékeket kiszállítani ügyfeleiknek, amelyek egyedülállóak a nagy darabszámú szegmensben. A Škoda márka nagymértékű jártassággal ellátott a belépő szintű modellek világában és ideális pozícióból vághat neki a Volkswagen Csoporton belül az MQB-A0 mindenre kiterjedő platform sikeres világszintű továbbfejlesztésének. Ezzel a lehetőséggel olyan kooperáció jön létre, amely révén tovább nőhet a jövedelmezőség a nagy darabszámban készülő modellek szegmensében.”

Johannes Neft, a Škoda AUTO igazgatótanácsának a műszaki fejlesztés területéért felelős tagja közölte még: „Fejlesztő csapatunknak mélyreható ismeretei vannak a belépő szintű modellek szegmenséről. Ezzel a tudással a hátunk mögött vágunk neki az MQB-A0 teljes körű platform fejlesztési munkáinak. Számunkra ez óriási elismerés, ugyanakkor komoly motiváció is, hogy sikerre vigyük a projektet. Erre a platformra jó néhány új modell épül ezt követően, amelyek személyreszabott megoldást ajánlanak az eltérő régiók különféle ügyféligényeire.”

Az MQB-A0 átfogó platformot nemzetközileg használják és a belépő szintű szegmenseken belül a belsőégésű motorral szerelt új modellek alapjául szolgál. Területileg a fókuszban India, Latin-Amerika, Oroszország, Afrika és a délkelet-ázsiai országok állnak, ahol a belépő szintű szegmensek kiemelkedően fontosak és amelyek ezzel egyesült erővel újabb növekedési lehetőségeket is adnak.

Škoda AUTO: magas szintű fejlesztési szakértelem, sok évnyi ismeret a belépő szintű szegmensek kapcsán

A Volkswagen Csoport bízik a Škoda AUTO magas szintű fejlesztési szakértelmében és sok évnyi jártasságában, amit az árérzékeny belépő szintű modellek szegmensében szerzett. A cseh autógyártó jelen pillanatban India, Oroszország és Észak-Afrika régiójáért felel a Volkswagen Csoporton belül. Június elejétől az indiai Pune kerületben felfedezhető Chakan település üzemében indult útjára a KUSHAQ modell sorozatgyártása. Ez az első sorozatgyártású modell, amely a moduláris keresztmotoros platform MQB-A0-IN változatára épült. Ezt a változatot a Škoda konkrétan az indiai piachoz igazítva fejlesztette. A platform újabb Volkswagen és Škoda modellek alapjául is szolgál ezután. A középtávú tervek közt megjelenik a KUSHAQ modellnek más feltörekvő piacokra történő bevezetése is. A második modell is már rajtra készen áll és még ebben az évben bemutatkozik.

Még több magasan kvalifikált mester a Škoda márkánál

A Škoda márkának még több, magasan képesített mesterre lesz szüksége az MQB-A0 mindenre kiterjedő platform munkáihoz, különösképpen a műszaki fejlesztés területén. Amíg néhányan más pozíciókból kapcsolódnak a projekthez, a többség új dolgozóként érkezik a vállalathoz.

Az MQB-A0 teljes körű platform fejlesztésének felvállalásával a cseh autógyártó jelentős lépést tesz afelé, hogy – a „NEXT LEVEL – Škoda STRATEGY 2030” stratégia részeként – hosszú távon vezető európai autógyártóvá váljon India, Oroszország és Észak-Afrika térségében.