A Seat Ibiza korszerűsödött formában

A Seat Ibiza korszerűsödött formában

A Seat felfrissíti Ibiza modelljét, amely korszerűsödött külső formavilággal, forradalmi belső térrel és összekapcsolhatósági ezenfelül vezetéstámogató rendszerek új szintjével számít a nagyközönségre.

A Seat Ibiza 1984-es bemutatása óta a márka sikerének egyik sarokköve volt és 37 év, öt generáció és közel 6 millió átadott gépkocsi után az Ibiza a valaha volt legsikeresebb jármű, amely a Seat gyártósoráról legördült. A korszerűsödött ötödik generáció ugyanakkor szegmensének kulcsfontosságú modelljeként ezt a győztes szemléletet kívánja továbbvinni Európában.

„A Seat Ibiza egy autóipari ikon és a márka egyik kulcsfontosságú pillére.” – nyilatkozta Wayne Griffiths, a Seat és a CUPRA elnöke. „A frissített ötödik generáció külső megjelenést érintő módosításai, a belső tér megújulása továbbá a hálózatba kapcsolhatóság és biztonság új szintje mind azt jelzik, hogy az Ibiza készen áll a sikertörténet folytatására.”

A Föld mind gyakrabban digitalizált irányba halad és a Seat Ibiza készen áll, hogy részese legyen ennek az utazásnak, még kiemelkedőbb funkcionalitást, intuitív megoldásokat és minőséget kínálva a belső térben. Mindezt a modernizált formanyelv, az egyre magasabb szintű hálózatba kapcsolhatósági megoldások és a modern, még elegánsabb anyaghasználat kínálja.

Ehhez társul még az utastér hangulatát tovább javító világítástechnika és a legújabb infotainment kijelzőrendszerek használata, amelyek kiemelten hangsúlyozzák a megújulás gondolatát és érzését a gépkocsi karakterében.

A motorháztető alatt a korszerű Seat Ibiza hat eltérő, benzinnel vagy sűrített földgázzal (CNG) funkcionáló hajtást ad a 80 és 150 lóerő közti tartományban, amelyek manuális vagy kettős tengelykapcsolós DSG sebességváltóhoz kapcsolódnak.

Ezen kívül a Seat Ibiza új vezetéstámogató rendszerek egész sorát vonultatja fel, amely az adott körülményektől függetlenül még nyugodtabb közlekedést ajánl a települési gépjárműben utazóknak.

A Seat centrumában, Martorellben tervezett, fejlesztett és előállított új Seat Ibiza az ez évi év harmadik negyedévében kerül gyártásba a Barcelona melleti üzemben.

Főbb tudnivalók a modellről

Frissített külső megjelenés

A korszerű Seat Ibiza korszerűsödött külső formavilággal teszi még hangsúlyosabbá karakteres megjelenését. Már a szériafelszereltség részeként mindössze LED modern műszaki megoldást alkalmaz, amely a jobb láthatóság mellett alacsonyabb energiafogyasztást nyújt. A korszerű tervezésű könnyűfém keréktárcsák hozzájárulnak a frissebb megjelenéshez, éppen úgy, mint a gépkocsi hátsó részén megfigyelhető, kézírásos formában szereplő modellnév és a kéttónusú króm kivitelben készült új Seat embléma, amelyek stílusos lezárást kölcsönöznek a modellnek.

A belső tér forradalma

A belső térben a korszerűsödött Seat Ibiza – elődjével összehasonlítva – komoly formatervezési forradalmat hozott. A teljesen új, puha műszerfal nagyobb, lebegő hatást keltő központi infotainment rendszert nyújt, amely megemelt helyzetének betudhatóan tovább rendbe hozza az ergonómiát is. Ezenfelül a modern, ergonomikusan elkészített multifunkciós nappabőr kormánykerék is a modern belső formanyelvet hangsúlyozza és a karakterét tovább szinesítve új élettel tölti meg az utasteret. Ezt tovább hangsúlyozza az alkalmazott világítástechnika és a modern tervezésű, megvilágított szellőzőnyílások.

A korszerű élethez kapcsolódva

A Seat Ibiza teljesen hálózatba kapcsolt modellként gépkocsin belüli és gépkocsin kívüli összekapcsolhatósági megoldásokat nyújt. A vezeték nélküli Full Link szisztémának betudhatóan a modern Ibiza modell az Android Auto és a CarPlay modern műszaki megoldást is biztosítsa, miközben a gépjárműn kívüli hálózatba kapcsolódásról a Seat CONNECT gondoskodik. A felhasználók a korszerű 8,25 és 9,2 col átmérőjű infotainment rendszereken át építhetik fel a kapcsolatot, a Hola Hola köszönéssel aktiválható természetes hangvezérlés támogatásával.

Minden eddiginél biztonságosabb

A modern vezetéstámogató rendszerek, mint a Travel Assist az egész sebességtartományon belül biztosítja a félautomata vezetést. A sávtartó asszisztens (Lane Assist), a sávváltást segítő asszisztens (Side Assist), a közlekedési tábla felismerő rendszer (Traffic Sign Recognition) és az önműködő fényszóró-állítás (High Beam Assist) rendszerek révén a Seat Ibiza a legújabb biztonsági rendszereket biztosítsa.

Hajtás: benzines és sűrített földgázzal (CNG) üzemelő változatok

A korszerűsödött Seat Ibiza hat különféle, 80 és 150 lóerő közti teljesítményváltozatban válik hozzáférhetővé, benzines és sűrített földgázas (CNG) hajtással.

A sikertörténet

1984-es bemutatása óta a Seat Ibiza fantasztikus mennyiségben talált gazdára és ezzel a márka kínálatának kulcsfontosságú tagjává vált. A gyártósorról közel hatmillió jármű gördült eddig le és a modernizált ötödik generáció készen áll, hogy még tovább növelje ezt a darabszámot.

Barcelonában készült

A frissített Seat Ibiza egész egészében Barcelonában készült, itt született a formaterv és a fejlesztési ezenfelül gyártási munkák is Barcelonában, a márka martorelli üzemében történtek.

Külső megjelenés

A Seat Ibiza isteni arányokon alapuló, ikonikus és fiatalos megjelenése már jól közismert. A korszerűsödött modell színrelépésével a jármű külső megjelenése olyan finom kiegészítésekkel gazdagodik, amelyek minden felszereltségi szint (Reference, Style, Xcellence és FR) során tovább hangsúlyozzák a modell eddig is karakteres fellépését.

A világítástechnika a járművek esztétikus megjelenésének centrális alkotója és a Seat Ibiza most az alapfelszereltség részeként ajánlja az egész egészében LED modern műszaki megoldást alkalmazó világítási megoldásait. A szériafelszereltség részeként elérhető ECO LED emellett az külön választhatóan elérhető Full LED megoldás – jobb láthatóság mellett alacsonyabb energiafogyasztást kínál.

Oldalnézetből vizsgálva a Seat Ibiza megtartotta rövid túlnyúlásait, ameddig a kerekek maradtak a jármű négy sarkában, ezzel is fantasztikus stabilitást garantálva és tovább hangsúlyozva a dinamikát és sportosságot. A vizuális jegyeket leginkább kidomborítja a három új könnyűfém keréktárcsa bevezetése, amelyek közül kettő 17 col, egy ugyanakkor 18 col peremátmérővel büszkélkedhet.

A korszerű Seat Ibiza abban is különbözik elődjétől, hogy a modell neve kézírásos formában került a gépkocsira. Ezzel a finom változtatással a települési jármű is illeszkedik a Seat formatervezési vonalához.

Végezetül a modern Seat embléma kéttónusú króm-matt kivitelben jelenik meg a gépkocsi orr részén, fényes felülettel az oldalakon – mind elől, mind hátul – stílusos lezárást kölcsönözve a gépkocsinak.

Ezek a stílusos változtatások még hangsúlyosabbá válnak a kibővült színválaszték révén. Az ügyfelek a modern Seat Ibiza tekintetében kilenc fényezésből választhatnak, amelyek közt két új árnyalat, a Zafír kék és az Aszfalt kék is elfért.

Belső tér

A Seat Ibiza belső tere valódi formatervezési forradalmat képvisel. Új anyagok, műszaki megoldások és világítási rendszerek teszik még vonzóbbá dinamikus karakterét az érzékelt minőség még magasabb szintjét kínálva.

A korszerű lebegő hatást keltő központi infotainment rendszer monitora az egyik hangsúlyos eleme ennek az újragondolt belső térnek. A monitor átlagosan több, mint 20 százalékkal lett nagyobb az elődmodellhez képest, ezáltal a szériafelszereltség részeként 8,25 col átmérőjű, miközben külön választhatóan 9,2 col átmérőjű képernyő kerülhet a járműbe. Ezen kívül az utastérben elfoglalt magasabb pozíciójának betudhatóan – a vezető szemmagasságába kerülve – ergonomiai szempontból is előrelépést jelent biztonságosabb és praktikusabb igénybevételével. Ehhez hozzáadva a 10,25 colos digitális műszerfalat (Digital Cockpit) a modern Ibiza belső tere teljesen digitálissá válik.

Az illesztések, a megmunkálás és a minőség is tovább javult, amelyiknek egyik leglátványosabb eleme a teljesen új, puha műszerfal, amely magába foglalja a modern és ergonomikus, multifunkciós nappabőr kormánykereket is (Style felszereltségnél külön választhatóan elérhető, az Xcellence és FR szintnél az alapfelszereltség része). A kifinomultság magasabb szintjét a korszerű kárpitozás teszi teljessé és egyben biztosítja a belső tér magasabb minőségérzetét.

A világítástechnika alkalmazásával még hangsúlyosabbá válik a Seat Ibiza belső terének egyénisége. A vezető és utasoldalon helyet kapó újratervezett szellőzőnyílásokat az őket körbevevő LED világítás emeli ki (az FR és Xcellence felszereltségi szintek tekintetében), a választott felszereltségnek célszerű, különféle színekben világítva. Az FR kivitelnél a Daring vörös, az Xcellence kivitel tekintetében a Burgundy árnyalat, miközben a a Style és Reference szintek során a Honey árnyalat teszi még egyedibbé a belső teret, amely ezáltal leginkább összhangba kerül az ügyfelekkel.

A csomagtér összkapacitása még mindig 355 liter, amely kategóriájának egyik legjobb értéke. A hozzáférést megkönnyíti a némileg alacsony rakodási magasság, bizonyítva, hogy a Seat korrekten tudja, hogyan kell szükség során a formatervezési és funkcionális szempontokat együttes nevezőre hozni.

Hálózatba kapcsolhatóság

Az életben mind gyakrabban elsőbbséget élvez a digitális tér és a frissített Seat Ibiza készen áll, hogy ennek részese legyen. A modernizált modell gépjárműn belüli egész hálózatba kapcsolhatósága mellett (online funkciók és szolgáltatások; az Android Auto és CarPlay rendszerekhez vezeték nélküli hozzáférést kínáló Full Link) a gépjárműn kívüli hálózatba kapcsolhatóságról a Seat CONNECT gondoskodik.

A vezeték nélküli Full Link rendszer alkalmazásával az ügyfelek képesek a használt eszköztől függetlenül – legyen szó az Apple CarPlay vagy az Android Auto megoldásról – hozzáférni digitális életükhöz. Egyszerűbbé teszi a kontaktlisták, a zenék és mapparendszerek átemelésének folyamatát, amelyek mind elérhetők és szabályozott, intuitív és biztonságos módon hozzáférhetők az infotainment rendszeren át vagy a kormánykerékbe integrált kapcsolók hozzájárulásával. Mindent összevetve semmi nem vonja el a vezető figyelmét az útról.

Az infotainment rendszer még gazdagabb élményt ígér a gombnyomásra – vagy hangvezérlésre – elérhető online tartalmak révén, legyen szó közlekedési információról, parkolásról, töltőállomás kereséséről vagy internetes rádió hallgatásáról és online médiafelületekről.

A természetes hangfelismerés biztonságos és letisztult hozzáférést nyújt a technológiához. Mindössze csak a Hola Hola köszöntésre van szükség és a rendszer aktiválódik, a szórakoztató elektronikai portékák piacán megismert és megszokott asszisztensekhez hasonlóan. A hangfelismerés kínálja a felhasználó részére, hogy természetes vezényszavakkal, javításokkal és korábbi parancsokra történő hivatkozással kommunikáljon az infotainment rendszerrel. Ezáltal ha navigációs információk után kutatunk vagy zenét keresünk, gyorsabb és könnyebb módon megtehetjük a hangfelismerés hozzájárulásával.

Az utastér első részében fedezhető fel két USB-C csatlakozó a kapcsolódást és a masinák töltését teszi konkrétan könnyűvé.

A korszerű Seat Ibiza ellátott az integrált eSim kártyát is magába foglaló Seat CONNECT rendszerével. Az integrált eSIM újabb biztonsági szerepkört is ígér az eCall vészhívás szolgáltatással. Ez baleset során közvetlen kapcsolatba lép a mentőszolgálatokkal, még magasabbra emelve a jármű által kínált biztonság szintjét. Ez nem kizárólagosan egy vészhívási alkalom (manuális vagy automata), a jármű jelentős információkat is megoszt a mentőszolgálatokkal, akárcsak a gépjármű helyzetét, a motor típusát, a jármű színét vagy az utasok számát, ezzel is megkönnyítve a segítségnyújtást.

Ezen kívül az integrált eSIM biztosítja a Seat szervizekkel való kapcsolatfelvételt a „magánhívás” gomb igénybevételével. Az asszisztens révén a vezető saját nyelvén veheti fel a kapcsolatot a Seat szervizekkel, függetlenül attól, éppen merre autózik. A Seat CONNECT egy éven át díjmentesen válik hozzáférhetővé, tekintet nélkül arra, melyik változatot vagy felszereltségi szintet választja a kuncsaft.

Ezen kívül a modern Ibizánál elérhető a már említett Seat CONNECT alkalmazás, amely a távolról vezérelhető szolgáltatások révén a választási lehetőségek új világát tárja fel. Az alkalmazást az okoseszközünkre letöltve távirányítóként használhatjuk azt jó néhány szerepkör tekintetében, teljessé téve a gépjárműn túlmutató vezetési élményt.

A felhasználók akár távolról is betekinthetnek a jármű adataiba, elérhetővé válnak a vezetési információk, a parkolási helyzet, a jármű állapota, beleértve az ajtók és a világítás státuszát vagy a sebességhatárokat illető figyelmeztetések, mindent összevetve értesítést kaphatunk arról, ha a gépkocsit használó személy túl sebesen halad. Ezen át figyelmeztet a rendszer egy adott körzet elhagyásáról vagy egy lehetőség szerinti lopáskísérletről, ezenkívül kinyithatjuk és bezárhatjuk az ajtókat a távoli lezárás és feloldás szolgáltatásával, vagy távolról aktiválhatjuk a kürtöt és az irányjelzőket, hogy még könnyűszerrel megtaláljuk autónkat.

Biztonság és komfort

A korszerű Seat Ibiza új vezetéstámogató rendszerek egész sorát ajánlja, amelyek minden eddiginél biztonságosabb autóvá avatják a modellt.

A már rendelkezésre álló rendszerek széles választékára épülve (mint amilyen az adaptív sebességtartó automatika (ACC), a Front Assist forgalomfigyelő rendszer, a fáradtságérzékelő rendszer) a korszerűsödött jármű most a legújabb vezetéstámogató rendszerek sorával bővítette kínálatát.

A Travel Assist az egész sebességtartományban ajánlja a félautomata vezetés lehetőségét, biztosítva, hogy a jármű a forgalom haladásának megfelelően tartja sebességét. Ehhez társul a sávtartó asszisztens (Lane Assist), amelyik lehetőséget nyújt a forgalmi sávban tartani a járművet azonfelül a közlekedési tábla felismerő rendszer (Traffic Sign Recognition), melynek révén a jármű folyamatosan tudja az adott úton érvényes maximális sebességet. Ezek a vezetéstámogató rendszerek gondoskodnak róla, hogy a Seat Ibiza még biztonságosabb járműként járhassa az utakat.

De a módok itt még nem érnek véget. A korszerűsödött modellben rendelkezésre álló sávváltást segítő rendszer (Side Assist) leveszi a vezetőről a forgalmi sáv váltásának feszültségét. Előre és hátra irányított radarok vizsgálják a jármű holtterét akár 70 méter hosszan és figyelmeztetik a vezetőt nem messze található járműre, amennyiben a sofőr sávváltásra készül.

Végezetül felkerült az automata fényszóró-állítás (High Beam Assist) is a Seat Ibiza legkorszerűbb modern műszaki megoldást képviselő rendszereinek listájára. Amint elkezd sötétedni, a rendszer érzékeli az Ibiza előtti járműveket és szükség során kapcsolja felfelé és lefelé a fényszórókat.

Hajtásrendszerek

Központi szerepet kapnak a benzines és sűrített gázzal (CNG) üzemelő modellek a frissített Seat Ibiza erőforrásainak listáján, hatékonyságot és egyben dinamikát kínálva.

A motorháztető alatt a modern Seat Ibiza hat különféle hajtást szolgáltat. Az ügyfelek öt benzines erőforrásból választhatnak 80 lóerő (59 kW) és 150 lóeró (110 kW) teljesítménytartományban, a benzines kínálatot mindazonáltal egy 90 lóerős (66 kW) sűrített földgázzal (CNG) üzemelő változat teszi teljessé, amelyekhez esély kínálkozik manuális vagy kettős tengelykapcsolós DSG váltót választani.

A belépőmodellben egy háromhengeres 1.0 MPI benzinmotor és egy ötsebességes manuális váltó dolgozik. Az egység többpontos befecskendezési rendszere gondoskodik a motor alacsony és közepes fordulatszám-tartományban adott példás válaszreakciójáról. A 80 LE (59 kW) teljesítményű és 93 Nm nyomatékú aggregát ugyanakkor eleget nyújt ahhoz, hogy napjaink közlekedési igényeit kielégítse.

A közvetlen befecskendezés technológiáját használja a motorkínálat többi tagja, ezáltal a három változatban elérhető 1.0 EcoTSI és a nagyobb 1.5 EcoTSI kapacitás is.

A 95 lóerő (70 kW) teljesítményű és 175 Nm nyomatékot kínáló 1.0 TSI egységhez egy ötsebességes manuális sebességváltó kapcsolódik. A háromhengeres erőforrások utolsó darabja 110 lóerőt (81 kW) és 200 Nm nyomatékot szolgáltat, váltók tekintetében ugyanakkor egy hatsebességes manuális változat vagy egy hétfokozatú kettős tengelykapcsolós DSG közt választhatunk.

A motorkínálat legnagyobb tagja a négyhengeres 1.5 EcoTSI. 150 lóerővel (110 kW) és 250 Nm nyomatékkal erőteljes, ugyanakkor hatékony teljesítményre képes.

A benzines kínálat mellett a modern Seat Ibiza választékában sűrített földgázzal (CNG) üzemelő változat is elfért. A 90 lóerő (66 kW) teljesítményű 1.0 TGI egységhez egy hatsebességes manuális váltó csatlakozik, maximális nyomatéka mindazonáltal eléri a 160 Nm-t.

A sűrített földgázzal (CNG) üzemelő járművek széndioxid-kibocsátása közel 25 százalékkal alacsonyabb, mint a benzinmotoros megfelelőjének. Ökológiai és adózási szempontból a TGI modern műszaki megoldás kiemelkedően alacsony egy kilométerre vetített költséget ad, amely hasonló benzines modellhez képest akár 50 százalékkal, a dízel változatnál ugyanakkor 30 százalékkal kevesebb lehet.

A Seat mindemellett patronálja a megújuló biometán fejlesztését és alkalmazását, amely a gépkocsi használata közben keletkező szén-dioxidot semlegesíti. A jó minőségű biometánt szerves hulladék maradványból nyerik és vagy a tradicionális földgázhoz adják vagy annak egész helyettesítésére használják. A biometán összeolvasztja a környezetbarát mobilitást és a körkörös gazdaságot, amellett csökkenti a motortípus életciklusa alatt megtermelt szén-dioxid mennyiségét.