A Seat és Barcelona partneri együttműködése: a cél Európa települési mobilitásának meghatározó szereplőjévé válni

A Seat és Barcelona partneri együttműködése: a cél Európa települési mobilitásának meghatározó szereplőjévé válni

Az Európai Unió a MOBILus névre hallgató konzorciumot választotta, hogy a Települési Mobilitás területén a Tudás- és Innovációs Közösséget (Knowledge and Innovation Community – KIC) produkálja. A konzorcium Barcelona települése és a Seat mellett 15 országból újabb 46 települést, vállalatot és egyetemet tömörít, a indítvány célja és feladata mindazonáltal az Európai Unió települési mobilitása kapcsán különféle újítások kifejlesztése lesz.

A Települési Mobilitás Tudás- és Innovációs Közösségének együttműködése 7 – 15 éves időtartamra szól és akár 1,6 milliárd eurós pénzügyi beruházás mellett valósulhat meg. Ebből 400 millió euró érkezik az Európai Uniótól, a partnerek ugyanakkor mindössze 1,2 milliárd euróval vesznek részt benne. A center Barcelonában lesz, négy „fióktelep” mindazonáltal Koppenhága (Dánia), Prága (Csehország), München (Németország) és Helmond (Hollandia) városaiban üzemel ezt követően.

Az EIT-Városi Mobilitás (Európai Innovációs és Technológiai Intézet – EIT) területéért felelős első közgyűlését 2018. december 12-én tartották Barcelonában, amelyen részt vett a település polgármestere Ada Colau, a Barcelonai Települési Tanács gazdaságtámogatási biztosa, Lluís Gómez és a Katalán Műszaki Egyetem (UPC) követe.

A sajtótájékoztatón Barcelona települését, mint a települési mobilitás központját mutatták be. A Seat elnöke, Luca de Meo nyomatékosította, hogy „ez a projekt tanúsítja, hogy ha a közigazgatás, a vállalkozások, az egyetemek, a pénzügyi intézmények és a társadalom képviselői összefognak, a világot is megmozdíthatjuk. Ez a indítvány biztosítja számunkra, hogy népszerűsítsünk egy olyan új európai mobilitási modellt, amely az innovációt és a versenyképességet segíti.”

A Települési Mobilitás Tudás- és Innovációs Közösségének célja, hogy segítse az európai versenyképességet, javítsa a mobilitást és növelje a nagyobb települések vonzerejét az egyes közösségek összekapcsolásával. Törekvése emellettés, hogy ösztönözze a kereskedelmi innovációt és a közösségi terek újragondolását.

A MOBILus konzorcium – amelyiknek a Seat meghatározó tagja – választása a spanyol településre esett, mindent összevetve Barcelona lett a települési mobilitás innovációs platformjának székhelye. Ez figyelemre méltó gazdasági hatással lesz a településre, amely mindent összevetve új beruházásokkal, fejlesztésekkel is gazdagodik. A célok közt megjelenik 180, a területhez kapcsolódó start-up vállalkozás létrehozása továbbá a résztvevő települések 90 százalékában szeretnék elérni az útfelületek egyre nagyobb arányú felszabadítását. A konzorcium újabb törekvése, hogy betanítson 1450 diplomást a konzorciumhoz köthető szakterületeken azonfelül a résztvevő országokban növelje szerepét a megosztott mobilitás területén.