A Q4 e-tron széria új összkerékhajtású modellel bővül: a Q4 45 e-tron már előrendelhető

A Q4 e-tron széria új összkerékhajtású modellel bővül: a Q4 45 e-tron már előrendelhető

Az Audi Q4 e-tron és Q4 Sportback e-tron modellek a márka első kompakt elektromos SUV járművei. Áprilisi bemutatkozásukat követően két új változattal bővült a kínálat: a széria leghosszabb hatótávját kínáló Q4 Sportback 40 e-tron modellre ezenfelül a Q4 45 e-tron quattro összkerékhajtású változatra mostantól adhatnak le rendelést az ügyfelek.

Nagy tudású hajtásrendszer az erőteljes teljesítményért

A Q4 e-tron modellek tetejébe, hogy szén-dioxid kibocsátás nélkül közlekednek az utakon, egy luxuskategóriájú jármű térkínálatát és kényelmét egybefogják a kompakt kategóriában emellett mindennapi használatra remekül alkalmas hatótávolságot adnak. A WLTP ciklus alapján mért, akár 534 kilométeres hatótávolságával a Q4 Sportback 40 e-tron ajánlja a leghosszabb hatótávot az Audi elektromos modelljei közül. A modern összekerékhajtással szerelt modell akár (WLTP ciklus alapján mért) 490 kilométer hosszú utazást is lehetővé tesz, hibátlanul teljesítve az ügyfelek hétköznapi használatra vonatkozó elvárásait. A két változat mostantól rendelhető, a Q4 Sportback 40 e-tron alapára (áfával) 49 500 euró, miközben a Q4 45 e-tron quattro ára 50 900 eurótól indul.

A Q4 Sportback 40 e-tron tekintetében (elektromosenergia-fogyasztás, vegyített (kWh/100 km): 19,6 – 16,8 (WLTP ciklus alapján); 17,4 – 16,1 (NEDC ciklus alapján); szén-dioxid-kibocsátás, vegyített (g/km): 0) a hátsó tengely hajtásáról egy 150 kW (204 LE) teljesítményű elektromos motor gondoskodik. A modern összkerékhajtású változatnál (elektromosenergia-fogyasztás, vegyített (kWh/100 km): 21,3 – 17,9 (WLTP ciklus alapján); 18,2 – 16,5 (NEDC ciklus alapján); szén-dioxid-kibocsátás, vegyített (g/km): 0) a márka két elektromos erőforrást használ az elektromos összkerékhajtáshoz. Ezek együttesen 195 kW (265 LE) maximális teljesítményre képesek, amely kínálja, hogy az állóhelyzetből 100 km/órás sebességre való gyorsítást 6,9 másodperc alatt teljesítse a modell és elérje a 180 km/órás – elektronikusan korlátozott – legnagyobb sebességét.

A TÜV NORD által igazolt karbonsemlegesség: a Q4 e-tron modelleknek hivatalosan is „nettó nulla a karbonlábnyoma”

Az Audi a Q4 e-tron és Q4 Sportback e-tron modelleket nettó nulla szén-dioxid kibocsátással gyártja, amit most hivatalosan is hitelesítettek. Mindkét modell sikeresen megszerezte a TÜV független tanúsító szervezetének „karbonsemleges készítmény” minősítését. „Az Audi gondoskodik róla, hogy a szén-dioxid kibocsátást a beszállítói láncnál, a gyártási folyamat esetén és – például – a logisztika területén arányosan mérsékelje vagy megújuló eredetű elektromos energiával csökkentse. Ez kiemelten vonatkozik a jármű nagyfeszültségű akkumulátorának gyártására. Az Audi viszont még tovább megy és az elkerülhetetlen szén-dioxid kibocsátással azonos mértékű ellensúlyozást nyújt a nemzetközileg elismert karbonkompenzációs projektek hozzájárulásával.” – erősítette meg a TÜV NORD a sikeres hitelesítés alatt.

A Zwickauban funkcionáló termelési egység csakis zöld energiát használ a gyártás esetén és az áramforrás cellákat beszállító vállalatokat is arra kötelezte, hogy csakis megújuló eredetű energiát használjanak gyártási folyamataik esetén. A most nem elkerülhető károsanyag kibocsátást hitelesített klímavédelmi projektek támogatása révén karbonkreditekkel kompenzálja a társaság. Ezek hitelesítését a The Gold Standard vagy a Verified Carbon Standard non-profit szervezetek végzik. Ezzel lehetővé válik a jármű egész életciklusára vonatkozó száz százalékos karbonsemlegesség elérése, amennyiben a használati fejezet esetén következetesen zöld energiával történik az újratöltés. Ezen kívül az Audi szorosan együttműködik beszállítóival minden járműprojekt kapcsán a felelős gyakorlat következetes népszerűsítését illetően. Az Audi már 2017. óta auditálja kereskedelmi partnereit a vállalaton belül megvalósított fenntarthatósági értékelés alapján, ezzel is biztosítva, hogy a gyártás az erőforrások megóvásával és a társadalmi normák betartásával történik.

Komfortos töltés az e-tron töltőszolgáltatás (e-tron Charging Service) révén

A Q4 e-tron modellek kiemelkedően multifunkcionális járművek, amelyek példásan alkalmasak a hétköznapi használatra. Óriási belső térkínálata, nem mindennapi kényelme és a hosszabb utazásokat is lehetővé tevő hatótávolsága mellett a vezető a villámgyors töltési sebesség nyújtotta előnyöket is élvezheti. Legideálisabb esetben mindössze tíz percet kell eltölteni a töltőállomáson, hogy (WLTP ciklus alapján) közel 130 kilométeres hatótávolságra elegendő energiát „tankoljunk”.

Az e-tron töltőszolgáltatást (e-tron Charging Service) használó Audi ügyfelek 26 állam közel 250 000 töltési pontja közül választhatnak, amelyek közt 5 841 gyorstöltő állomást szintén fellelhetünk. Ez hatalmas eredmény és mérföldkő, különösképpen, hogy a töltőszolgáltatás mindössze 2019. februárjában indult, ekkor 16 országban 72 000 töltőpont állt rendelkezésre. Akkortól fogva nem kizárólag a töltőállomások száma növekedett közel négyszeresére, de a gyorstöltő pontok száma is hangsúlyosan emelkedett.

A Transit csomagot választva a Q4 e-tron vásárlóknak nem kell havidíjat fizetniük az első egész évben. Ezen kívül élvezhetik az IONITY hálózat kedvező feltételeinek előnyeit is, mindent összevetve a töltés költsége mindössze 31 cent kilowattóránként, amely közel azonos az otthoni töltés tarifájával Németországban. Az Audi tulajdonosok simán és gond nélkül tölthetik fel autójukat külföldön is, mert minding az adott országban érvényes normál – töltési sebességtől függő – árat fizetik, mindenféle extra roaming díj nélkül. Más szóval az országon átutazó határon túli felhasználók is ugyanazt a tarifát fizetik, mint a helyi lakosok.

A legközelebbi töltőállomást keresve mind a myAudi alkalmazás mind az Audi navigációs rendszere hathatós segítséget nyújt. Az útvonatervezés mellett a myAudi alkalmazás a támogatott töltési pontok aktiválásában nyújthat segítséget és előzetes információval szolgál a töltőállomás állapotáról. A töltési folyamatot ugyanakkor opcionáisan az Audi töltőkártyával is elindíthatjuk, az azonosítás és számlázás a háttérben önvezérelten történik. Ezenkívül az alkalmazás a gépjármű aktuális töltöttségi állapotáról is tájékoztatást nyújt.