A Nissan Qashqai értékesítési rekordot döntött

A Nissan Qashqai értékesítési rekordot döntött

A Nissan mára többet készített a Qashqaiból, mint bármely más autótípusból az európai Nissan-gyártás elmúlt három évtizedében összesen.

A sunderlandi gyárban készülő díjnyertes crossoverek száma nemrég meghaladta az egy modellből készített csúcsmennyiséget. A korábbi rekordot a Nissan másik európai ikonja, a Micra tartotta 2 368 704 darabbal.

A Qashqai viszont elérte a 2 368 705 darabot, és ezzel mindössze 10 év alatt megelőzte a Micrát. A Nissan sunderlandi gyárában még mindig nagyjából 1 200 Qashqai gurul le a gyártószalagról naponta; 2016. február végére mindazonáltal a legyártott darabszám elérte a 2 398 134-et. Az Egyesült Királyság történetében ezidáig még egyetlen autónak sem sikerült ilyen rövid idő alatt átlépni a 2 milliós darabszámot.

Colin Lawther, a Nissan európai gyártással, ellátásilánc-menedzsmenttel és beszerzéssel foglalatoskodó alelnöke a következőt nyilatkozta: „A Qashqai bevezetésével egy teljesen modern szegmens nyílt az autópiacon. A Qashqai attól kezdve is meghatározó szereplője az mindent összevetve létrehozott crossover szegmensnek, támogatva a Nissan rekord mértékű növekedését Európában.

Európában a Micra a Nissan egyik ikonikus modellje, amit 18 évig sunderlandi gyárunkban gyártottunk. Az a tény, hogy a Qashqai fele ennyi idő alatt meg tudta előzni a Micrát jól mutatja, hogy a Qashqai jóformán nyomban megnyerte az európai ügyfelek szívét.”

A Nissan Egyesült Királyságban fedezhető fel formatervezési és műszaki centrumában tervezett, kívül-belül az európai ügyfelek igényeire szabott Qashqai a Nissan leginkább közkedvelt autója Európában. Azonkívül a Qashqai egyben Európa leginkább közkedvelt crossovere is, ezáltal 2010 óta megállás nélkül folyik a modell gyártása.

A jó néhány díjat és elismerést elnyert Nissan Qashqai iránti kereslet még mindig töretlen. 2015 szeptemberében a második generációs Qashqai elérte a félmilliós gyártási darabszámot, amivel rekordot döntött: az angol autógyártás történetében eddig még egyetlen autó sem érte el ezt a mérföldkövet ilyen sebesen. Ebben a pillanatban az összes 62. másodpercben elkészül egy korszerű Qashqai a sunderlandi üzemben, ami óránként 58 autót jelent.

A Nissan Qashqai lesz az az autó is, ami az önjáró autózás úttörőjeként vonul ezt követően be a történelembe. A 2016-os Genfi Autószalonon mivel a Nissan nyilvánosságra hozta, hogy a jövő évtől a Qashqai lesz a cég első, „Piloted Drive” önjáró vezetés-technológiával felszerelt európai járműve. Ez az első lépésben azt jelenti, hogy az autó képes lesz önjáróan és biztonságosan közlekedni nagyforgalmú autópályákon, egy adott sávban. Ezt később újabb lépések követik ezután.

Lawther kijelentette még: „A Qashqai gyártásával sunderlandi üzemünk az Egyesült Királyság egyik óriási autógyárává nőtte ki magát, a Nissan európai forgalma mindazonáltal rekord magasságokba emelkedett. A jövő évben érkező önjáró technológiákkal felszerelt Qashqai segédkezésével mindazonáltal a Nissan még magasabbra teszi a lécet a crossover szegmensben.”

A Nissan 2016-ban ünnepli a sunderlandi üzem fennállásának 30. évfordulóját is. Ebben a gyárban készül a Qashqai, a Juke, a 100%-ban elektromos LEAF, a csapotthátú Note és a modern Infiniti Q30 prémium kompakt autó.