A modern SEAT Ibiza kapta a termékdizájnért járó Red Dot díjat 2017-ben

A modern SEAT Ibiza kapta a termékdizájnért járó Red Dot díjat 2017-ben

A modern Ibiza nagy valószínűséggel a legjobb formatervezésű gépkocsi, amit a SEAT eddig az A0 szegmensben alkotott. Több, mint harminc éves történetével és a spanyol márka fő pilléreként képviselt központi szerepével az Ibiza kitűnően vizsgázott. A SEAT oly jellegzetes „ecsetvonásait” nem kizárólagosan megőrizték, hanem új szintre emelték a formatervezők, ezáltal folytatva a SEAT formai génjeinek fejlődését. Ennek egyértelmű elismerése a termékdizájnért járó Red Dot díj, amellyel 2017-ben a SEAT Ibiza modellt tüntették ki.

Az 1954-ben hozott létre Red Dot díj egyike a Föld legtekintélyesebb formatervezési kitüntetéseinek, amely a páratlan minőség és újítás internacionális elismeréseként szolgál. Ezen belül mindazonáltal a termékdizájn kategória a legnélkülözhetetlenebb mind közül. A Red Dot Award termékdizájnt értékelő zsűrije 40 olyan, a Föld minden pontjáról érkezett szakértőből áll, aki egyetlen ipari gyártó vállalatnál sem tölthet be pozíciót azonfelül nem adhat le szavazatot azoknál a termékeknél, amelyek kifejlesztésénél ő is közreműködött. Az érdekkonfliktusok ezzel a lehetőséggel történő kizárása garantálja a pártatlanság és semlegesség mentén értékelt legmagasabb szintű formatervezés elismerését.

A SEAT Ibiza ötödik nemzedékét Barcelonában fejlesztették ki és 1984-es debütálása óta az Ibiza a SEAT márka ikonja. Az Ibiza a márkanév életében leghosszabb múltra visszatekintő modellje, amely 5,4 millió eladott darabbal egyben a legsikeresebb is.

A korszerű SEAT Ibiza dinamikus menettulajdonságai és vezethetősége igazi élményt szolgáltat, a modell ezenfelül az utakon mutatott párját ritkító stabilitásával és megbízhatóságával is hódít. Példátlan első osztályú fejlődésen ment át a modell belső tere, modernizált kényelmi és biztonságos, ugyanakkor flottul kezelhető műszaki megoldásai ugyanakkor igen vonzóvá teszik a modellt. Izgalmas formatervének betudhatóan mindazonáltal ezek a tulajdonságok már első pillantásra sem maradnak észrevétlenek.

„Az Ibiza a SEAT új formatervezési nyelvezetének csúcspontja, a legérettebb darabja annak a modern formai nyelvezetnek, amit 2012-ben indítottunk útjára.” – nyilatkozta Alejandro Mesonero-Romanos, a SEAT formatervezési igazgatója.

A korszerű SEAT Ibiza olyan flottul felismerhető, a SEAT márkára sajátos formatervezési jegyeket hordoz magán, mint a Full LED fényszórók és a nappali menetfény háromszög alakú világítási képe ezenfelül a hűtőrácson elhelyezett, a motorháztetőn végigfutó kettős vonallal és a krómozott keret keskeny résével kihangsúlyozott logó. Az x-alakú formai megoldásokat dinamizmus és alapvető vizuális stabilitás jellemzi.

A karosszéria túlnyúlása elöl és hátul éppúgy rövid, a négy kerék mindent összevetve hozzávetőlegesen a gépkocsi sarkaiba került, ugyancsak stabilitást, dinamikát és sportosságot sugározva. A megnyújtott tengelytáv és az oldalablakok hosszabb sávja ugyanakkor a modern Ibiza hosszát és szélességét emeli ki. „A lehető legtetszetősebb arányok kialakítására törekedtünk, a gépkocsi tömegének és felületeinek kialakításánál úgy alakítottuk a hangsúlyokat, hogy létrejöjjön egy háromdimenziós tapasztalat, amely a legkritikusabb és legigényesebb szemlélődőkre is inspirálóan hat.” – tette hozzá Alejandro Mesonero-Romanos.

A modern SEAT Ibiza egyrészről az isteni arányok, az erőteljes karakter és az buzgó fellépés megtestesítője, másrészről ugyanakkor ugyanabban az időben friss és fiatalos, pedig érett és kiegyensúlyozott.

„A szoborszerű megformálás és a karakteres megjelenés a külső formavilág és a belső tér minden részletén tetten érhető.” – nyomatékosította Alejandro Mesonero-Romanos.

A határozott vonalak és a lágy felületek ügyes kombinációja adja a karosszéria tetszetős formáját, melynek a kettős karakteres vonal (blister) jellegzetes SEAT formai elemként kölcsönöz még kifejezőbb, háromdimenziós hatású megjelenést. A hátsó lámpatestek, amelyeket egyéni forma és csúcs aerodinamikai tulajdonságok jellemeznek, a fart körülölelve a hátsó karakteres vonalhoz kapcsolódnak. A csomagtér és a lökhárító erőteljes vonalai a gépkocsi szélességét hangsúlyozva, majdhogy nem egy darabból öntött hatást kölcsönöznek, amíg a hátsó fényvisszaverő elhelyezésével a modern Ibiza még közelebbinek tűnik az útfelülethez. Az eltérő felszereltségi szintek megjelenését eltérő elemek hangsúlyozzák: az FR kivitel sportos karakterét példaként a kipufogórendszer a hátsó

lökhárító két szélén feltűnő végcsövei emelik ki, miközben az Xcellence változat kivételes krómozott elemeket kap, amelyek kifinomult stílusát hangsúlyozzák.

A modern SEAT Ibiza belső tere nagyszerű arányaival, tágasabb térérzetével azonfelül fokozott kényelmével hódít. Igényes anyagválasztásával még elegánsabb és magasabb minőségérzetet sugároz a beltér, miközben a feszesebb és precízebb vonalvezetés, az erősebb „technikai” karakter könnyedséget, fiatalos és dinamikus karaktert nyújt a modell részére. A horizontális arányok dominálnak a belső térben, ezenkívül a tervezők jókora hangsúlyt fektettek a különféle funkcionális területek logikus csoportosítására, köztük a kedvezőbb ergonómiai és biztonsági adottságokat szolgáló, megemelt középkonzollal. Minden műszer és kezelőelem a vezető körül, a lehető legmagasabb pozícióban elrendezve áll rendelkezésre, ezzel is biztosítva, hogy a vezető állandóan az úton tartsa a tekintetét.

Mint amilyen a sebességváltó kar, amit a lehető legmagasabb pozícióban helyeztek el, hogy a váltás a könnyed és problémamentes lehessen. A korszerű SEAT Ibiza csúcsminőségű részletei kétséget kizáróan már a magasabb kategóriák színvonalát idézik. Számtalan egyéni kialakítási eshetőség áll az ügyfelek rendelkezésére, akárcsak a választható színárnyalatú, LED-technikájú hangulatvilágítás, a legfejlettebb fedélzeti technikát képviselő 8 col képátlójú érintőképernyő és a Full Link összekapcsolhatósági rendszer. Az utastér levegőjét az Air Care szűrő védelmezi, amely az allergénektől és a szennyező anyagoktól mentes légteret biztosítva óvja a bennülőket.