A modern BMW X7

A modern BMW X7

Fényűző exkluzivitásával, lebilincselő menetdinamikájával és tágasságával, mindemellett jellegzetes sokoldalúságával a BMW X7 rövid időn belül a luxuskategória legsikeresebb BMW modelljévé érett. A korszerű BMW X7 a bajor prémiumgyártó legexkluzívabb modellsorozatában előirányzott termékfrissítéseket nézve is központi szerepet tölt be.

A bajor prémiummárka legnagyobb Sports Activity Vehicle (SAV) modelljének hamisítatlan egyéniségét most hangsúlyos dizájnújítások fokozzák tovább: a leginkább szembetűnő módon a frontrész kialakításánál, amelyhez merőben új M Sport csomag, gyárilag akár 23” méretű könnyűfém keréktárcsa-garnitúra (a BMW modelltörténetében első alkalommal), azonkívül a BMW Ívelt Kijelzővel és BMW 8.0 operációs rendszerrel dolgozó BMW iDrive járművezérlő modern műszaki megoldás legkorszerűbb generációja társul. A modern BMW X7 mindhárom modellváltozata tovább bővített alapfelszereltséggel, továbbfejlesztett vezetést támogató rendszerekkel és a 48 Volt kapacitású indítógenerátorral dolgozó, legújabb mild-hibrid technológiával érkezik meg az utakra.

A modell a BMW X modellcsalád egyesült államokbeli fejlesztőközpontjában, a BMW Group spartanburgi gyárában készül ezt követően. A korszerű BMW X7 internacionális piaci bevezetése 2022 augusztusában kezdődik.

Utánozhatatlan kisugárzás: exkluzív kiállás progresszív stílusban

Rendhagyó adottságainak és rendkívüli sokoldalúságának hála a BMW X7 az épített és a járatlan utakat is magabiztos eleganciával hódítja meg. A legnagyobb BMW X modell exkluzivitását átfogó dizájnújítások nyomatékosítják, az összes régebbinél hangsúlyosabban hirdetve a modern BMW X7 zászlóshajóként is betöltött státuszát. Az újragondolt frontrész a BMW olyan ikonikus stílusjegyeit forradalmasítja, mint az ikerfényszórók és a vese alakú hűtőrács. Az újraértelmezett formák a modell markáns kiállását és domináns jelenlétét erősítik.

A kettéosztott fényszórók a modern BMW X7 modellel ünneplik világpremierjüket. A magasabbra pozícionált, vízszintesen elnyújtott LED-fényforrások a helyzetjelzőknek, a nappali menetfényeknek és az irányjelzőknek adnak otthont. Az alájuk helyezett LED-technológiás egységek a tompított és a távolsági fényszórók szerepét töltik be, amelyek sötétített búrájukkal mélyen az első lökhárítóba ágyazódnak és mindössze aktiválásra válnak láthatóvá. A korszerű, mátrix funkcióval dolgozó, adaptív LED-technológiás első fényszórók – amelyek elvakítás-mentes távolságifény-funkciót és adaptív fényelosztást is biztosítanak – önműködő „rosszidő-fényforrásaikkal” az első ködlámpák szerepét is betöltik.

A két BMW hűtőrács megnyerő kontúrvilágítása gazdag extravaganciával ruházza fel a modern BMW X7 frontrészét, álló helyzetben és menet közben úgyszintén. A BMW „Iconic Glow” alapfelszereltség a portfólió csúcsán trónoló BMW X7 M60i xDrive modellhez (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 12,2 – 13,3 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás (WLTP): 278 – 303 gramm / km), a másik két motorváltozat tekintetében mindazonáltal a külön választható extrafelszereltség részeként megrendelhető.

A korszerű BMW X7 hátsó kialakítását az extrém keskenyre húzott és már háromdimenziós formában megtervezett fényforrások progresszív megjelenése uralja. A két fényforrást csiszolt üvegbe épített, jó megjelenésű krómcsík köti össze.

A külön választható extrafelszereltség részeként megrendelhető, újragondolt M Sport csomag a modern BMW X7 sportosan dinamikus adottságait helyezi előtérbe. A karosszéria és az utastér M-specifikus stílusjegyei eközben a korszerű BMW X7 M60i xDrive letaglózó kvalitásait hirdetik. Az M Marina Bay Blue metál karosszériafényezés csakis a BMW M modellhez válik elérhetővé. Újdonságként mutatkozik be a palettán a Sparkling Copper Grey metál karosszériafényezési árnyalat. A korszerű BMW X7 alapfelszereltségként 20” méretű könnyűfém keréktárcsákon gurul le a gyártósorról, a csúcsmodell és az M Sport csomaggal felszerelt modellek viszont alapfelszereltségként 21” méretű BMW M könnyűfém keréktárcsákon érkeznek meg az utakra. A modern BMW X7 alá a külön választható extrafelszereltség részeként akár 23” méretű könnyűfém keréktárcsák is megrendelhetők, amelyek új BMW modellhez első alkalommal válnak elérhetővé gyárilag.

Impresszív tágasság és kibővített alapfelszereltség

A korszerű BMW X7 utasterében a bajor prémiummárka használói három üléssorban élvezhetik a modell által kínált bőséges térérzetet. A második üléssor alapfelszereltségként három utasnak ad helyet, a külön választható extrafelszereltség részeként ellenben ez a sor két jelentősen ergonomikus ülésre cserélhető. A vezetőt és első utasát már alapfelszereltségként fűthető komfortülések kényeztetik. Európában a korszerű BMW X7 globális alapfelszereltségének a kibővített BMW Individual Merino bőrkárpitozás is része, a többi piacon a modell alapfelszereltségként a korszerű Sensafin kárpitot viseli (Európában nem válik hozzáférhetővé). Utóbbi egy prémium minőségű, vegán alapanyagokból készült utastér-kárpit, amely a bőrhöz hasonló tulajdonságokkal bír, exkluzív háromdimenziós béléssel és lyuggatással.

Az újratervezett műszerfal – keskeny szellőzőrostélyaival és alapfelszereltségként kínált hangulatvilágításaival – és a BMW Ívelt Megjelenítő párosa egyből is korszerű stílusú, progresszíven digitalizált egység benyomását kelti. Az alapfelszereltségként kínált hangulatvilágítást továbbfejlesztett fénycsík egészíti ki, amely LED-technológiás háttérvilágításával és „X7” feliratú grafikájával (vagy a korszerű BMW X7 M60i xDrive tekintetében világító BMW M logóval) szerves része az utastér helyzetfüggő fénydizájnjának, míg az utastér exkluzív hangulatát is fokozza. Az automataváltó előválasztó karja merőben új, csúcstechnológiás kialakítást kapott.

A modern BMW X7 kibővített, globális alapfelszereltségét úgy állították össze a tervezők, hogy maximalizálják a bajor prémiumgyártó fogyasztóinak kényelmét. A négyzónás automata légkondicionáló, a panoráma üvegtető és a prémium zenerendszer mellett a legnagyobb BMW X modell alapfelszereltségének a két első komfortülés, a váltófülekkel felszerelt, bőrözött sportkormány és a vezeték nélküli okostelefon-töltést kínáló tálca is része. A külön választható extrafelszereltségeket egyesítő palettán eközben olyan tételek sorakoznak, mint a Sky Lounge panoráma üvegtető (világító LED-technológiával), a Bowers & Wilkins Diamond surround audiorendszer és az újratervezett Travel & Comfort rendszer. Az első ülésekhez aktív ülésszellőztetés és masszázsfunkció szintén rendelkezésre áll. A modern Kényelem csomag részeként a második és a harmadik üléssor ülései, a kormány és az első könyöktámaszok is fűthetők.

Újratervezett erőforrások a 48 Volt kapacitású indítógenerátorral dolgozó, legújabb mild-hibrid technológiával

A modern BMW X7 motorpalettájának csúcsán a korszerű BMW X7 M60i xDrive modell új, 4.4 liter hengerűrtartalmú V8-as benzinmotorja foglal helyet, amit a BMW M GmbH nagyteljesítményű sportautóiban használt benzinmotor műszaki alapjaira terveztek meg a mérnökök. A például hengersorok közé épített kipufogócsonkkal dolgozó BMW M TwinPower Turbo modern műszaki megoldás 390 kW / 530 lóerő maximális teljesítményben és 750 Nm csúcs forgatónyomatékban teljesedik ki.

A korszerű BMW X7 xDrive40i modellben (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 9,2 – 10,5 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás (WLTP): 210 – 240 gramm / km) mutatkozik be a soros hathengeres benzinmotor legfrissebb generációja, jó néhány olyan technológiai innovációt állítva csatasorba az égési folyamat, a gázcsere, a szelepvezérlés, a befecskendezés és a gyújtórendszer területén, amelyek az erőforrásnak nem kizárólagosan a teljesítményét, de a hatékonyságát is növelik. A korszerű benzinmotor 35 kilowattal / 47 lóerővel és 70 Newtonméterrel erősebb közvetlen elődjénél, amely ezáltal 280 kW / 380 lóerő maximális teljesítményt és 520 Nm csúcs forgatónyomatékot nyújt – amely a mild-hibrid modern műszaki megoldás rásegítésével átmenetileg 540 Nm-re növelhető.

A korszerű BMW X7 xDrive40d modell (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 7,6 – 8,7 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás (WLTP): 200 – 230 gramm / km) soros hathengeres dízelmotorjában szintén részletekbe menő finomhangolások garantálják a az összes régebbinél alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást és károsanyag-kibocsátást. Az kapacitás maximális teljesítménye 259 kW / 352 lóerő, csúcs forgatónyomatéka mindazonáltal 700 Nm, amely a mild-hibrid modern műszaki megoldás rásegítésével átmenetileg 720 Nm-re növelhető.

A három motor legnélkülözhetetlenebb együttes eleme az automataváltóba integrált, újgenerációs mild-hibrid modern műszaki megoldás: a mérnökök a főtengelyhez épített, 48 Volt kapacitású indítógenerátor elektromos rásegítésével 9 kW / 12 lóerő többlet-teljesítményt és plusz 200 Nm forgatónyomatékot állítottak elő. A modern BMW X7 az összes motorjához kormány mögötti váltófülekkel és Sprint funkcióval dolgozó, nyolcfokozatú Steptronic sport automataváltó kapcsolódik. Az erőforrások teljesítményét és forgatónyomatékát kivétel nélkül a BMW xDrive nagy tudású összkerékhajtás továbbítja az úttestre – legyen szó akár épített, akár járatlan útról.

A sportos agilitást és az utazás kényelmét kifinomult futómű-technológia optimalizálja

Az adaptív légrugós felfüggesztés alapfelszereltségként válik hozzáférhetővé az elektromosan vezérelt lengéscsilapítókkal ugyancsak, annak érdekében, hogy a BMW jellegzetesen dinamikus teljesítményét észbontó kényelemmel párosítsa hosszabb utakon is. A korszerű BMW X7 M60i xDrive modell alapfelszereltségének mindemellett az aktív hátsókerék-kormányzás (Integral Active Steering) és az aktív borulásgátló rendszerrel felszerelt Executive Drive kiegészítő futómű-szabályzás is része. Utóbbiak a külön választható extrafelszereltség részeként a hathengeres modellek részére is elérhetők, amiképpen az xOffroad csomag is.

A legnagyobb BMW X modell új kiadása részére a mérnökök minden futómű-technológiai alkatrészt úgy tervezték meg, hogy azok a sportosság és a menetkomfort közti legszélesebb tartományt lefedjék. A modern BMW X7 M60i xDrive modell alapfelszereltségének a 21” méretű BMW M könnyűfém keréktárcsa-garnitúra és a hátsó tengely BMW M sport differenciálműve is része. A hathengeres modellek alapesetben 20” méretű könnyűfém felniken gurulnak le a gyártósorról. A korszerű BMW X7 ugyanakkor a bajor prémiummárka első olyan modellje, amely gyárilag akár 23” méretű könnyűfém keréktárcsákkal is felszerelhető, a külön választható extrafelszereltség részeként.

A vezetést támogató rendszerek az összes régebbinél átfogóbb palettája

A korszerű BMW X7 által kínált kényelmet és biztonságot a vezetést és parkolást segítő automatizált rendszerek az összes régebbinél átfogóbb palettája fokozza. A kibővített portfólió új funkciói közt a frontirányú ütközésre figyelmeztető rendszer (Front Collision Warning) újításai is megtalálhatók, amelyek már kanyarodás közben is csökkentik a kerékpárosokkal, gyalogosokkal és szemből érkező járművekkel való ütközés kockázatát. Ha a bajor prémiummárka kliensei bekapcsolják a külön választható extrafelszereltség részeként megrendelhető, Stop & Go funkcióval dolgozó aktív tempomatot (Active Cruise Control with Stop & Go function), az okos vezetést támogató rendszerrel párhuzamosan az automata sebességkorlátozás-asszisztens (Speed Limit Assist), az útvonal-figyelő szerepkör és a forgalmi lámpákat felismerő rendszer is aktiválódik. Újdonság még a palettán a biztonságos kiszállást segítő szerepkör (Exit Warning) is, amely az ajtók kinyitása előtt figyelmezteti az utasokat, ha a gépjárműhöz túlságosan közel érkező járművet érzékel.

Az alapfelszereltségként kínált parkolóasszisztens (Parking Assistant) része már a tolatókamera és a tolatási segédlet (Reversing Assistant) is. Azon modellek tekintetében, amelyeket a BMW kliensei a külön választható extrafelszereltség részeként megrendelhető Parking Assistant Professional korszerűsített parkolóasszisztenssel is felszerelnek, a tolatási segédlet (Reversing Assistant) akár 200 méteres távolságig is képes önállóan elvégezni a precíz kormányzási feladatokat. A modern Utánfutó Asszisztens (Trailer Assistant) eközben a vontatmánnyal végzett tolatási manővereket hivatott megkönnyíteni. A korszerű Manőver Asszisztens (Manoeuvre Assistant) ezenkívül akár 200 méteres távolságig képes bármilyen manővert eltárolni és megismételni: amint a gépjármű egy ezelőtt elmentett manőver helyszínére érkezik, a Manőver Asszisztens (Manoeuvre Assistant) felajánlja, hogy önműködően elvégzi a sikeres manőverhez elengedhetetlen minden gázadási, fékezési, kormányzási és sebességváltási feladatot. A modern műszaki megoldás működése közben a vezetőnek mindent összevetve semmi más feladata nincs, mint a gépkocsi közvetlen környezetének figyelése.

A legmodernebb generációs BMW iDrive és BMW Curved Display

A modern BMW X7 mindenre kiterjedő alapfelszereltségének a BMW Live Cockpit Professional műszerfal-elrendezés is része, amelyen a BMW iDrive járművezérlő modern műszaki megoldás legkorszerűbb generációja fut. A modern műszaki megoldás alapja a BMW 8.0 operációs rendszer és a BMW Ívelt Monitor, amely egy 12,3” képernyő-átmérőjű digitális műszerfal és egy 14,9” képernyő-átmérőjű központi monitor kettőséből áll. A modern kijelzőpárosnak és a BMW Intelligent Personal Assistant permanensen bővülő eszköztárának betudhatóan a modern BMW iDrive járművezérlő modern műszaki megoldás nem kizárólagosan érintésekkel és gesztusokkal, de élőbeszéd útján érkező hangutasításokkal is vezérelhető.

A BMW Maps felhőalapú navigációs rendszer a külön választható extrafelszereltség részeként a központi megjelenítő Augmented View funkciójával is kiegészíthető. Az szintén opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető BMW Digital Key Plus okoskulcs eközben biztosítja – biztonságos használatra tervezett ultraszélessávú technológiájának (UWB – Ultra-Wideband) betudhatóan –, hogy a bajor prémiummárka használói Apple iPhone okostelefonjukkal nyissák ki és zárják le új BMW X7 modelljüket. A BMW X modellcsalád legnagyobb tagja ezenkívül az tökéletesített okostelefon-integrálásban, a személyre szabott BMW ID profilban és a korszerű, 5G mobiltechnológiával kompatibilis eSIM kártyában rejlő potenciálok maradéktalan kihasználását is felkínálja használóinak.