A modern BMW CE 04

A modern BMW CE 04

Települési szabadság

„Kora reggel van. A település most ébred. A garázs felé menet beszívom a még hűvös hajnali levegőt. Egy laza szabású parkát viselek, ami egyidejűleg divatos és praktikus. A rejtett protektorok a biztonság érzésével nyugtatnak meg. Készen állok, kezdődhet a nap.

A BMW CE 04 a garázsban vár. Futurisztikus megjelenése lenyűgöz. Az alacsonyra helyezett aksi egy teljesen új geometriát ad a robogónak – ezelőtt semmi hozzá foghatót nem láttam még. Örülök, hogy újra látom – amiként minden nap.

Számomra ez egy új fázis szimbóluma – a csendes forradalomé.

Az első madarak már csiripelnek, a települési dzsungel ébredezik. A település zaja lassan fokozódik. Minden mozgásba lendül.

Az emberek mozognak – egyesült erővel és egymás mellett.

Útjuk néha összeér.

Mit hoz a korszerű nap? Tapast a barátokkal a kis folyóparti bárban? Vagy egy korszerű művészeti kiállítást a múzeumban?

Első alkalommal ellenben találkozóim vannak az irodában. Együttes munka, értekezletek, ügyfélmegbeszélések. Ilyen az élet.

Okostelefonom összekapcsolódik a robogóval, egy csuklómozdulattal mindazonáltal aktiválom a parkát.

A LED-ek felvillannak.

Csendben vagyok, de akarom, hogy lássanak. Olyan hagyományos.

Végre megint útnak indulunk. Már reggelizés közben is erre vártam. Még a madarak se vesznek észre. Már-már egész csendben gördülök át a településen, megint annak részévé válva.

Az emberek megnéznek a lámpánál. Egyenes testtel, kényelmesen ülök. A képernyőn felvillan egy üzenet, okostelefonom tölteni kezdte magát a tárolórekeszben.

A lámpa zöldre vált. A robogó nyomatékának betudhatóan a mezőny élére török. Egy néma rakéta vagyok.

Olyan érzés, mint régen a Bonanza bringámon – enyém a Föld, amellyel csakhogy kapcsolatban maradok, egy lépéssel mindenki előtt. Modern műszaki megoldás és megjelenés. Vajon ez a szabadság? Igen – csak még annál is jobb. Nincsenek dugók, nem kell vadászni a parkolóhelyeket. Számomra minden perc megtakarított idő.

Gyorsulás, sebesség, kanyarok – a BMW CE 04 nemcsak legyőzi, hanem újra is értelmezi azokat. Átsiklok a forgalmon – az ülés mintha lebegne. Ennek mindent összevetve kell lennie. A kanyarokban szörfözés végtelenül élvezetes, hullámról hullámra.

Csodás este volt a folyóparton. Sokat nevettünk. A települési főúton nem lehet hibázni: robogóm tovasuhan, parkám ugyanakkor világít a sötétben. Jól megfigyelhető vagyok és biztonságban érek célba. Halkan garázsomba gurulok, a madarak most sem vettek észre.

Jó éjszakát, település! Holnap találkozunk!”

„A BMW CE 04 a modern települési elektromos sztárunk, ami az elektromos meghajtást érzelemmel és a motorozás élményével vegyíti. A legmodernebb modern műszaki megoldást és a legjobb áramforrás cellákat használjuk, amelyek a BMW iX-ben is szolgálnak. Éppen úgy, mint a CE 04, minden jövőben bemutatásra kerülő települési BMW Motorrad modell is tisztán elektromos lesz.”

Oliver Zipse, BMW AG CEO

„A modern BMW CE 04 a BMW Motorrad elektromobilitási stratégiájának logikus, egyszersmind újragondolt folytatása. Az agglomeráció az élettere, ahol új mérföldkövet állít – modern műszaki megoldás és elbűvölő megjelenés tekintetében szintúgy.” Florian Römhild, BMW CE 04 Projektmenedzser.

A modern BMW CE 04 – a csendes forradalom: egy új fejezet az elektromos meghajtású, kétkerekű települési mobilitásban.

A korszerű BMW CE 04-gyel a BMW Motorrad tovább folytatja a települési agglomerációkat célzó, következetes elektromobilitási stratégiáját. Az eredendően 2017-ben bemutatott BMW Motorrad Concept Link és a 2020-ban leleplezett, gyártás közeli BMW Motorrad Definition CE 04 végleges sorozatgyártásra érett változataként a BMW CE 04 egy teljesen új szakaszba kezd a kétkerekű települési mobilitásban. Elektromos meghajtásával, jövőbe tekintő dizájnjával és modernizált hálózati megoldásaival a modern robogó a szállítási és a kommunikációs funkciókat a települési mobilitás egy teljesen új szintjére emeli.

Bőséges teljesítmény és hatótáv a települési és agglomerációs motorozáshoz.

42 lóerős (31 kW) legnagyobb teljesítményével a korszerű BMW CE 04 erőteljes motorja különleges motorozási élményt ad. A tradicionális „lámpától rajtolás” és 0-ról 50 km/órára gyorsulás versenyszámában 2,6 másodperces eredményt ér el. Még a csökkentett teljesítményű L3e-A1 járműosztályban is 31 LE (23 kW) válik hozzáférhetővé. Mindkét változat végsebessége 120 km/óra – ami elegendő a sebes haladáshoz a főutakon és az autópályaszakaszokon szintúgy.

A korszerű BMW CE 04 akkumulátorának kapacitása 60,6 Ah (8,9 kWh), amelyiknek támogatásával nagyjából 130 kilométeres hatótávot ér el (csökkentett teljesítményű változat: 100 km). Mindez elegendő a károsanyag-kibocsátástól mentes napi motorozáshoz a településben és környékén, vagy akár kisebb túrákhoz is munka után vagy hétvégén – egész lelki nyugalommal.

Modernizált elektromos meghajtás folyadékhűtésű elektromos motorral.

A korszerű BMW CE 04 állandó mágneses elektromos motorja az akku és a hátsó kerék közt, a vázban felfedezhető, amiképpen az ismerős lehet a BMW autókból, akárcsak a 225xe Active Tourerből. A BMW Motorrad kimerítő tesztek esetén hozta létre a rekuperáció (energia visszanyerés) egy-egy egyedi változatát az egyes menetprogramokhoz, amely nagyszerű kényelmet idéz elő a motoros részére. Az ideális teljesítmény és menet karakterisztika minden forgalmi helyzetben rendelkezésre áll.

Rövid töltési idők és az autókban használthoz hasonló töltési modern műszaki megoldás.

A lítium-ion aksi az integrált töltőberendezéssel tölthető tradicionális háztartási csatlakozóról, ún. wallboxról vagy nyilvános töltőállomáson. Teljesen lemerült akku során a töltési idő ideális esetben 4 óra és 20 perc. Az külön választhatóan rendelhető (az alapfelszereltségű 2,3 kW helyett 6,9 kW teljesítményű) gyorstöltő tekintetében a töltési idő 1 óra 40 percre kevesebb lesz, teljesen lemerült akkumulátornál. Ha az áramforrás töltési szintje 20% és 80%-ra kerül feltöltésre, a töltési idő mindössze 45 perc a külön választható gyorstöltő igénybevételével. Piactól függően a BMW CE 04 alapfelszereltségének része a 2,3 kW töltési teljesítményű kábel.

Az otthoni wallboxról vagy nyilvános töltőállomáson való gyorstöltéshez Mode 3 töltőkábel elengedhetetlen. Amiképpen a BMW gépkocsik tekintetében is, a BMW Charging megoldások a BMW CE 04-hez is elérhetők – maximális rugalmasságot nyújtva a több testre szabható, otthoni/utazás közbeni/munkahelyi töltést szolgáló programnak betudhatóan.

Fokozott menetstabilitás az ASC-nek (kipörgésgátló) hála. DTC (Dinamikus vonóerő-szabályzás) gyári opcióként.

A modern BMW CE 04 kipörgésgátló rendszerekkel szintén rendelkezésre áll, amely a belső égésű motorral felszerelt BMW motorkerékpárok ASC rendszeréhez hasonló. Az ASC a motor nyomatékát a hátsó kerék kipörgéséhez képest korlátozza. Az külön választhatóan rendelhető (DTC) még nagyobb biztonságot ad, mivel még biztonságosabb gyorsítást biztosít, főleg döntött helyzetben.

Három eltérő menetprogram („„ECO”, „Rain” és „Road”) a hatékony mindennapi használatért alapfelszereltségként. „Dynamic” menetprogram a még nagyobb motorozási élményért gyári extraként.

A BMW CE 04 kifejlesztése esetén a BMW Motorrad megkülönböztetett figyelmet szentelt annak, hogy a motorosok maguk választhassanak a maximális hatékonyság és a motorozás maximális élménye közt. Ennek megfelelően a BMW CE 04 alapfelszereltségként három eltérő menetprogramot magába foglal: ezek az „ECO”, a „Rain” és a „Road”. A kiegészítő „Dynamic” menetprogram gyári extraként rendelhető, még agilisabb gyorsulással ruházva fel a robogót.

Stabil futómű egyrészes, acélcső fővázzal a könnyed vezérlés és a magas fokú menetkényelem érdekében.

A főváz acélcsövekből épül fel. Az első kereket egy teleszkópos villa vezeti, a csúszócső átmérője 35 mm. A hátsó kerék egyágú lengőkart kapott. A hátsó futómű felfüggesztéséért és csillapításáért egy közvetlen szabályzású, egész egészében burkolt központi rugóstag felel. A modern BMW CE 04 nagyvonalú kerékméretet kapott: elöl 120/70 R15 67H, hátul mindazonáltal 160/60 R15 56H.

Erős fékrendszer a legfrissebb generációs ABS-szel. A döntött helyzetben is hasznosítható ABS Pro gyári extra.

Az első dupla tárcsafékek biztos lassítást tesznek lehetővé, melyet az egy darab hátsó tárcsafék támogat. A BMW Motorrad ABS az aktív biztonság magas fokát garantálja. Az külön választhatóan rendelhető ABS Pro még többet szolgáltat: egy dőlési szenzor hozzájárulásával az ABS Pro a kanyarokban is támogatja a fékezést, a biztonság lehető legmagasabb szintjét kínálva.

10,25” méretű TFT színes képernyő integrált térképes navigációval az ergonomikus útvonaltervezésért, alapfelszereltségként átfogó hálózati megoldásokkal.

A korszerű BMW CE 04 alapfelszereltsége egy 10,25 colos színes TFT képernyő, integrált térképes navigációval és hálózati megoldásokkal. Eszményi leolvashatósága, világos menürendszere és igen integrált irányítási koncepciója a modern BMW CE 04-et a robogó szegmens csúcsára emeli. Első alkalommal az 10,25 colos színes képernyő biztosítja a navigációs térkép műszerfalon való megjelenítését, így kiegészítő képernyőkre nincs szükség.

Erős LED-es világítótestek. Adaptív Headlight Pro és világítási funkciók gyári extraként.

A modern BMW CE 04 világítása a legkorszerűbb LED-es technológiájú. A tompított és távolsági fényszóró mellett a hátsó lámpa, valamint az irányjelzők is LED technológiájúak, ahogyan a helyzetjelző lámpák is. Az éjszaka is fokozott biztonságról adaptív Headlight Pro gondoskodik, amely gyári extra. Tekintetében a motoros kanyarodás közben is fokozott megvilágítást élvezhet, ami még fokozza az éjszakai biztonságot. A jellegzetes világítási funkciók, mint az „Üdvözlő” és „Búcsúzófények” ugyancsak rendelhetők, gyári extraként.

Jövőorientált kinézet és színek.

A modern BMW CE 04 dizájnjában is a települési kétkerekű mobilitás egy új, korszerű irányát testesíti meg. Modernizált megjelenése érzelmeket kelt a korszerű meghajtási modern műszaki megoldás iránt, míg nyomban a BMW Motorrad család tagjaként azonosítja a robogót. A korszerű és csodás Light White fényezést az első és oldalsó fekete elemek, ezenfelül a „lebegő” ülés teszik még hangsúlyosabbá. A divatteremtő (teli) kerekek látványa és az oldalsó, a dizájnba integrált oldaltámasz ugyancsak jellegzetessé teszi a megjelenést. A korszerű BMW CE 04 Avantgarde Style (gyári opció) lenyűgöző, színes kinyilatkoztatás a korszerű települési mobilitás mellett. Ebben a stílusban a Magellan szürke metálfényezést fekete/narancs ülés, narancs szélterelő és nagyon sok grafika egészíti ki.