A modern Audi A1 Sportback – A nagyvárosi életstílus ideális útitársa

A modern Audi A1 Sportback – A nagyvárosi életstílus ideális útitársa

2010-ben az Audi egész egészében új fejlesztésű modellsorozata, az A1 tartotta premierjét, a nagysikerű kompakt modell második nemzedéke érkezik most a piacra. A modern Audi A1 Sportback modelleket dinamikus formavilág jellemzi és nagyvárosi környezetben, azonkívül a hosszú távú utazások esetén is ideális útitársnak bizonyulnak. A felsőkategória színvonalát idéző, fejlett infotainment- és vezetői segédrendszereivel az A1 Sportback sokrétű kapcsolatban áll a digitális világgal, a korszerű felszereltségi szintek mindazonáltal az egyéni kialakítási alkalmak részére is bőséges teret ajánlanak.

Külső formavilág – markáns és férfias, az „Ős-quattro” génjeivel

Az A1 Sportback hosszúsága lényegesen, 56 milliméterrel 4,03 méterre növekedett, amíg 1,74 méteres szélessége nagyjából változatlan maradt. A korszerű generáció tagjainak magassága mindössze 1,41, s tetőantennával is mindössze 1,43 méter. Széles nyomtávjai és karosszériája rövid túlnyúlásai sportosan feszes megjelenést kölcsönöznek részére. Markáns orrkialakítását széles, mélyre nyúló Singleframe hűtőrácsa és hangsúlyos szélső légbeömlő nyílásai uralják, motorházfedelének pereme alatt ugyanakkor három keskeny nyílás idézi a négykarikás márka 1984-es rali-legendája, az Audi Sport quattro jellegzetes motívumát.

A korszerű A1 Sportback oldalnézetében is hangsúlyozza „Ős-quattro” és a Sport quattro vizuális közelségét. Széles, erősen megdöntött C-oszlopai már álló helyzetében is lendületes fellépést kölcsönöznek részére, a két eltérő sötét kontrasztárnyalatban rendelkezésre álló tetőív mindazonáltal a C-oszlop felett zárulva nyújt a tető és a egész gépkocsi részére nemkülönben még laposabb hatást. Az újdonság oldalának minden vonala – az ablakok szegélyétől egészen a küszöbborításig – ékszerűen hátrafelé emelkedik. Hangsúlyosan megkülönböztetett kerékjáratai és mélyen húzódó vállöve az A1 Sportback stabil útfekvésére utalnak, míg a sárvédőperemek közti alsó vonal még alacsonyabbra süllyeszti az oldalnézet vizuális tömegközéppontját.

Az S line felszereltségi szinten az Audi tervezői nagyszámú megoldással emelték ki még erősebben az A1 Sportback sportos karakterét. Ezek közé tartoznak többek között a nagyobb méretű légbeömlő nyílások, a kiegészítő küszöbborítások, a motorházfedél pereme alatt két bordával kialakított, megnyújtott középső keskeny rés, azonkívül a megnövelt hátsó légterelő. Az erőteljes motorizáltság a markáns kettős kipufogóvégcsőről is jól érzékelhető.

Az extrafelszerelésként rendelhető teljes-LED fényszórók nappali menetfényének grafikája a szárnyashajók jellegzetes dinamikus szárnymotívumát idézi, amely a fő világítási funkciók egységeinek kialakítását is ihlette. A szélső szárnyelemek a lehető legszélesebb megjelenésről gondoskodnak, ameddig a fényszórók felső rombusz-alakzataival együtt mélyreható, összpontosító „tekintet” gondoskodik a sportos megjelenésről.

Az A1 Sportback már első pillantásra felismerhető fénygrafikáját szolgálják a hátsó lámpák dinamikus szegmentált motívumai is, amelyek a hátsó lámpaburák markáns, háromdimenziós geometriájában tűnnek fel. Figyelemreméltó a két részre tagolt lámpatestek – mindenekelőtt sötétben jól érzékelhető – illesztési vonalak nélküli világítási képe.

A korszerű A1 Sportback palettáján tíz külső szín sorakozik, kívánságra mindazonáltal a kompakt modell tetőívei kontrasztárnyalatban húzódnak az A-oszlopoktól egészen a tetőlégterelőig. A külső visszapillantó tükrök házai, az első légterelő oldalsó idomai és a küszöbborítások szintén rendelhetők kontrasztárnyalatban.

Különösen egyéni stílusú az S line felszereltségi szint alapjain kialakított jellegzetes modellváltozat, amely már a piaci bevezetésre rendelkezésre áll, s mély benyomást keltően, részletgazdagon fogalmazza meg az Audi A1 formai nyelvezetét. A nagyméretű, 18 col peremátmérőjű keréktárcsák – a külső fényezés alapján bronz, fehér vagy fekete felülettel – erőteljes stílusjegyek, s a gépjármű oldalán feltűnő Audi-karikák fóliája ugyancsak a keréktárcsák színével harmonizál. Az úgyszintén LED-technikájú fényszórók és hátsó lámpák a mesés Audi Sport quattro stílusában sötétített kivitelűek. A Singleframe hűtőrács Audi-karikái és a hátsó típusjelzés ez esetben ugyancsak feketében jelennek meg.

Szabadon vegyíthető – a felszereltségi szintek

Az A1 Sportback újdonsága felszereltségi szintjei modulrendszerű struktúrája, amely nagyfokú rugalmasságot nyújt, első ízben vegyíthetik mert az ügyfelek szabadon a különféle külső és belső kialakításokat.

A karosszéria külső elemei az egyes felszereltségi szinteknek – Basis, advanced és S line – megfelelően különféle kialakításúak. A fekete elemek optikai csomagja újabb stílusjegyekkel gyarapítja megjelenését. Az Interieur advanced, az Interieur design selection és az Interieur S line kivitelekkel az Audi több egyéb lehetőséget ad az egyes színek és anyagok egyedi elvárásoknak megfelelő kiválasztására.

Korszerű megjelenés – a belső kinézet

„A kategóriájának legsportosabb utastere” – hangzott a formatervezők eredeti célkitűzése. A beltér ennek megfelelően következetesen a vezetőre összpontosít, érzelmekben gazdag megjelenés jellemzi és az egyéni igények alapján valósítható meg. Főképpen a légbefúvó nyílások, a műszerfal-árnyékoló és a digitális vegyített műszercsoport alkotta sportosan kompakt egység tűnik fel. Minden kezelőelem és az extrafelszerelésként rendelhető MMI touch megjelenítő kétségkívül a vezetőre összpontosít, ezáltal erősítve a hangsúlyos cockpit-karaktert.

A megjelenítőket, illetve a légbefúvó nyílások sávját az utasoldalon fekete üveghatású felületbe integráltan formálták ki a tervezők. Az extrafelszerelésként rendelhető kontúr- és Ambiente-világítás kívánságra LED-technikájú fénykibocsátó elemekkel harminc heterogén árnyalatban emelheti ki sötétben az utastér formáit.

Nagyobb hely és komfort – az utastérkoncepció

A korszerű A1 Sportback jóval tágasabb térkínálattal szolgál, szintén színvonalasabb kényelmet biztosítva a vezető, az első utas, emellett a hátul helyet foglalók részére. Kompakt külső méretei és sportos tetőíve ellenére a felnőtt utasok hátul is bőséges fej- továbbá lábteret élvezhetnek.

A csomagtér térfogata 65 literrel növekedett, mindent összevetve már alaphelyzetben is 335 literes, miközben lehajtott hátsó üléstámlákkal és a tetőig pakolva már 1090 liter áll rendelkezésre. A talajtól 67 centiméterre húzódó rakodóperem különösen alacsonynak számít.

Minden digitális – kezelés és megjelenítők

A modern Audi A1 Sportback készen áll a digitális jövőre – már alapkivitelében nagyfelbontású és 10,25 col átlójú kijelzőfelülettel kialakított műszeregységgel, továbbá multifunkciós kormánykerékkel érkezik. A bővített funkciókat kínáló, extrafelszerelésként rendelhető Audi virtual cockpit olyan átfogó és sokrétű információkkal szolgál közvetlenül a vezető látóterében, akárcsak a navigációs térképek animációja és egyes vezetői segédrendszerek igényes grafikái.

Maradéktalanul hálózatba kapcsolva és folyamatosan jól tájékozottan – infotainment és Audi connect

A korszerű A1 Sportback infotainment-koncepciója közvetlenül a felsőkategóriából érkezett. Az alapkivitelnek tartozéka például az MMI Rádió, amely a kormánykerék multifunkciós gombjaival és a egész egészében digitális vegyített műszeregység kijelzőjéről kezelhető. A csúcsváltozat MMI Navigációs rendszer plusz 10,1 col képátlójú érintőképernyővel készül, amely harmonikusan illeszkedik a műszerfal fekete üveghatású felületébe. Az okostelefonoktól megszokott módon minden utasítás érintéssel adható meg, ameddig a hangvezérlés legfrissebb generációja figyelemre méltóan korrigálja a vezető és gépkocsija közti kommunikációt.

Az MMI Navigációs rendszer plusz az Audi connect szolgáltatásaival együttesen olyan funkciókat ígér az A1 Sportback vezetőjének, akárcsak a hibrid útvonalvezetés, amely útvonalszámítását a felhőben végezve a egész pillanatnyi közlekedési szituációt is mindenkor tekintetbe veszi.

Újabb különlegességek a műholdas térképnézet és a modern, háromdimenziós hatású városmodellek, amelyek nagyon sok település központjáról tesznek lehetővé különösen korrekt térképmegjelenítést. Az minden évben akár négy térítésmentes térképfrissítést önműködően tölti le és telepíti a rendszer, azonfelül az ügyfelek az Audi connect multifunkcionális online-szolgáltatásait is igénybe vehetik.

A legjobb minőségű kapcsolatokat garantálja a korszerű A1 Sportback fedélzetén az Audi smartphone interface, amely az iOS és Android operációs rendszerű okostelefonokat az Apple CarPlay és az Android Auto rendszerek hozzájárulásával integrálja az MMI konkrétan e szándékkal létrehozott környezetébe, míg két USB-csatlakozót (egy USB-A és egy megnövelt töltőáramú USB-C) is ad. Újabb extrafelszerelésként az LTE-támogatással funkcionáló Audi phone box még jobb vételi minőséget nyújt és vezeték nélkül, a Qi-szabvány alapján induktív úton tölti az okostelefon akkumulátorát.

A zene- és hifi-rajongók digitális rádióvételre alkalmas tunert élvezhetnek és az Audi Soundsystem, valamint a Bang & Olufsen prémium hangrendszere közül választhatnak. A B&O technikája 560 watt teljesítménnyel összesen tizenegy hangsugárzót működtet, kivételes térhangzása a szélvédőt is célzott hangvisszaverő felületként veszi igénybe.

Biztos, ami biztos – a vezetői segédrendszerek

Az Audi A1 Sportback vezetői segédrendszerei szintén a felsőkategóriából származnak, elvárásoknak megfelelően önműködően tartva a kompakt modell követési távolságát, azonkívül a sávtartásban és parkoláskor is eredményesen támogatva a vezetőt.

A sávelhagyásra figyelmeztető, az alapkivitelhez tartozó rendszer 65 kilométer/óra felett nyújt támogatást a gépjárműt az éppen igénybe vett forgalmi sáv határolójelei közt tartani, amíg az szintén a szériafelszereltséget bővítő sebességkorlátozó berendezés megbízhatóan előzi meg, hogy az A1 Sportback túllépje az előre meghatározott maximális sebességet.

Az alapfelszereltség újabb eleme az Audi pre sense front technikája, melynek radarérzékelője időben felismeri a járművekkel és az utat keresztező gyalogosokkal vagy kerékpárosokkal a gépkocsi előtt adódó kritikus forgalmi helyzeteket, még rossz látási viszonyok közepette, példaként ködben is. A rendszer vizuális és hangjelzéssel figyelmezteti a vezetőt a veszélyre. Ezzel párhuzamosan felkészíti a fékrendszert a lehetőség szerinti egész intenzitású vészfékezésre, de amennyiben létfontosságú, a fenyegető ütközés megelőzése, valamint legalább súlyosságának mérséklése érdekében önállóan is aktiválhatja azt. Az extrafelszerelésként rendelhető Audi pre sense basic szükség alapján olyan heterogén védelmi intézkedéseket foganatosít, mint az első biztonsági övek elektromos megfeszítése, az ablakok zárása és a vészvillogó bekapcsolása.

Szintén radaralapon üzemel az adaptív sebességszabályozó asszisztens, amely önműködően tartja a kívánt követési távolságot. Amennyiben az A1 Sportback az S tronic sebességváltóval készült, a rendszer a 0 – 200 kilométer/óra közti sebességtartományon aktív, miközben manuális váltómű tekintetében 30 kilométer/órától lép működésbe. Araszoló (Stop & Go) forgalomban az S tronic sebességváltóval készült modellek akár egészen megállásig is fékezhetnek önműködően, ezt követően némely feltételek teljesülése során önállóan indulhatnak el ismételten.

A parkolás könnyítésére eltérő fejlett rendszerekkel szolgál a korszerű A1 Sportback. A hátsó parkolássegítő berendezés mellett első ízben áll tolatókamera is rendelkezésre. Az első ultrahangos szenzorok a jármű előtti objektumokat is érzékelik, s vizuális és hangjelzéssel figyelmeztetik a vezetőt. A parkolási asszisztens a hossz- és keresztirányú parkolóhelyekre is önállóan kormányozza be az A1 Sportback modelleket. Az asszisztensrendszer új változatával az A1 Sportback előremenetben is be tud állni a keresztirányú parkolóhelyekre, szükség alapján akár több lépésben is. A hosszirányú parkolóhelyekről kiállás feladatát szintén átveszi a rendszer.

Könnyed és különösen robusztus – a karosszéria

A korszerű Audi A1 Sportback karosszériaszerkezetében melegen formált acélkomponensek alkotják az utascella alapjait. A konstrukció merevsége, amellett korrekt illesztései sportosan precíz irányíthatósági tulajdonságokról gondoskodnak, a zavaró hanghatások megelőzése mellett. 2,07 négyzetméter homlokfelületével és 0,31-os légellenállási együtthatójával az A1 Sportback mindössze csekély ellenállást jelent az áramló levegő részére.

Erőteljes és gazdaságos – a motorok

Legyen éppen szó a nagyvárosok forgalmáról vagy hétvégi kirándulásról – mindenekelőtt erőteljes motorjai gondoskodnak az Audi A1 Sportback vezetésének élvezetes élményéről. A palettán 70 kW (95 LE) és 147 kW (200 LE) közti teljesítménnyel gazdaságos TFSI erőforrások sorakoznak, amelyekben a turbófeltöltés, a közvetlen befecskendezés és a részecskeszűrő ugyanúgy az alapkivitelhez tartozik.

Az Audi minden egyes motorváltozathoz manuális vagy hétfokozatú, kettős tengelykapcsolós S tronic sebességváltót szolgáltat. Kivételt mindössze a 40 TFSI képez, amely eleve hatfokozatú S tronic váltóműhöz csatlakozik.

Sportos és dinamikus – a futómű

A modern Audi A1 Sportback kerékfelfüggesztéseinek konstrukcióját sportosan dinamikus hangolás jellemzi és tevékeny irányíthatósági tulajdonságokról gondoskodik. Az első felfüggesztések MacPherson-rendszerűek, ameddig hátul kompakt és könnyed kapcsolt lengőkaros megoldást alkalmaztak a tervezők. Az alapkivitelű futómű mellett opcióként feszesebb hangolású sportfutómű is rendelkezésre áll.

Az összes motorváltozathoz megfelelően összeállított dinamikacsomag rendelhető, amely az Audi A1 Sportback részére még sportosabb karaktert kölcsönző felszereléseket magába foglal. A 25 TFSI kínálatában a Basis dinamikacsomag megjelenik, sportfutóművel, vörösre fényezett féknyergekkel és megnövelt féktárcsákkal. A újabb motorváltozatokhoz a Performance dinamikacsomagot nyújtsa az Audi, amely szintén vörösre fényezett féknyergeket és nagyobb féktárcsákat magába foglal, ám ez esetben állítható lengéscsillapítókkal, hang-aktuátorral és az Audi drive select menetdinamikai szabályozórendszerrel kiegészítve. A korszerű A1 Sportback fékberendezése korrekten adagolható és közvetlen, feszes pedál-visszajelzések definiálják. Az extrafelszerelésként rendelhető emelkedő-asszisztens elinduláskor a nem kívánt visszagurulást megelőzve növeli a biztonságot. A keréktárcsák kínálatában 15 és 18 col peremátmérő közti modellek sorakoznak.

Négy üzemmód a vezetés egyéni élménye szolgálatában – Audi drive select

Opcióként a korszerű A1 Sportback az Audi drive select menetdinamikai szabályozórendszerrel is készülhet, amely négy üzemmóddal – auto, dynamic, efficiency és individual – biztosítja a vezető részére a gépjármű alapvető karakterének alakítását.