A MINI hozzájárulásával megnyílt a Godot Korunkbeli Művészeti Intézet

A MINI hozzájárulásával megnyílt a Godot Korunkbeli Művészeti Intézet

Október 1-jén megnyitotta kapuit a magyar képzőművészeti élet újabb színfoltja, a Godot Mai Művészeti Intézetet. Az Óbuda szívében, a Goldberger üzem történelmi helyszínén létrehozott, magán kezdeményezésre épülő jelenkori képzőművészeti center megnyitását a MINI támogatta.

A Godot Galéria sikeres fennállásának 20. évfordulója alkalmából, tevékenységi körét kibővítve valósította meg a Godot Jelenkori Művészeti Intézetet (Godot Institute of Contemporary Art – GICA). A képzőművészeti centrum 1100 négyzetméteres összterületével, 700 négyzetméteres csarnok terével és a közvetlenül hozzá tartozó 4 szintes ház egységével egyedül álló független képzőművészeti intézményként funkcionál ma Magyarországon, ahol projekt room-ok és műterem lakóhelyek szélesítik a módok palettáját.

Az intézmény célja lehetőséget teremteni a művészet szabad áramlásának, teret adva fiatal művészek és kurátorok önálló alkotói szabadságának kibontakoztatására.

A Godot Korunkbeli Művészeti Intézet lépésről épült fel és fejlődik még mindig. Története 2018-ban indult, mikor is az minden évben egyszer megszervezett Godot Young Generation (GYG) Art Fair megkapta állandó helyszínként a GICA prezentáló terét a Fényes Adolf utcában. A 2019-ben kurátorok, művészek és művészeti csoportosulások részére kiírt internacionális kiállítói pályázatot követően a GICA 2-3 hónapos időszaki kiállításokat hoz és valósított meg.

“Az intézmény programjának lényeges részét képezi a vizuális edukáció, melynek egyik meghatározó eleme a művészeti egyetemekkel való szoros szakmai partnerség. A centrum távlati tervei közt megjelenik a hazai és internacionális intézményekkel, mindemellett galériákkal való összefogás, egy olyan együttes cél érdekében, ami a művészet nyelvén juttatja el a haladó gondolkodást és a művészet szeretetét minél szélesebb nagyérdemű részére, azért, hogy a képzőművészet méltó részévé váljon Budapest pezsgő életének” – hangoztatta Sáfár Zoltán alapító, tulajdonos és Laczkovich Borbála az intézmény művészeti vezetője a Juhász Anna irodalmár által moderált sajtóeseményen.

A hazai kulturális élet vérkeringésébe évek óta bekapcsolódott MINI a Godot Korunkbeli Művészeti Intézet megnyitását főtámogatóként patronálta. Az október elsején este, a több mint 500 látogató részvételével megszervezett megnyitón az angol prémiumgyártó például MINI Drive You Home shuttle szolgáltatást kínált, továbbá kiállította a márka megszületésének 60. évfordulójára gyártott exkluzív gépjárműjét is, a British Racing Green fényezést viselő MINI 60 Years Edition modellt.

“A BMW Group a művészet elkötelezett támogatója, internacionális Art & Culture programjában több mint száz ilyen partenerséget ápol nemzetközileg. Az idén 60 éves MINI márkához pompásan passzol a korunkbeli művészet és ezáltal a fiatal művészek felkarolása, ezáltal márkánk a Godot Korunkbeli Művészeti Intézetben természetes közegére is talált” – nyilatkozta Németh Balázs, a BMW Group Magyarország MINI márkavezetője a találkozó kapcsán.