A korszerű CUPRA Ateca: a sportosság legújabb értelmezése

A korszerű CUPRA Ateca: a sportosság legújabb értelmezése

A Seat díjnyertes motorsport részlegéből önálló márkává előlépett CUPRA az egyediség, a kifinomultság és a teljesítmény legújabb formáját testesíti meg. A szenvedély hívta életre, hogy nemzetközileg meghódítsa az autózás rajongóit olyan járművek megalkotásával, amelyek a múltban való nosztalgiázás helyett a jelenkor eredményeit képviselik. A motorsport részleg legtapasztaltabb, legelkötelezettebb és legmegszállottabb elemei visszatértek a műhelybe, hogy megalkossák a társaság egy új dimenzióját és új megvilágításba helyezzék a szervezet kompetenciáit, képességeit és a benne rejlő lehetőségeket.

A CUPRA a Seat modelljeire fókuszálva kíván egy igen változatos termékkínálattal előállni. Hasznukra lesz ebben a Volkswagen Csoport erőteljes technológiai eszköztára, amellyel választások széles tárháza nyílik meg előttük. Ugyanakkor nyitottak minden olyan – emberekkel és vállalatokkal történő – együttműködésre, ahol a két fél egy nyelvet beszél és hasonlóan gondolkodik a vásárlói élmények megteremtéséről, az eladásösztönzésről (merchandising), a kiegészítők, az eltérő események és természetesen a motorsport szerepéről.

Amint egyre sokszínűbbé válik a CUPRA tevékenysége, egyre több olyan új modellel jelentkezik, amely remekül összefogja a teljesítményt, a vezetés élményét és a hétköznapi használhatóságot. Ehhez a márka igénybe veszi a létező, Seat által használt infrastruktúrát is, ezáltal egy speciálisan nekik szánt bemutató téren lehet jelen 277, egyedileg kiválasztott kereskedésben Európa-szerte.

Ez az utazás februárban kezdődött, mikor is a korszerű márka színre lépésével egyesült erővel bemutatkozott az első modell is, a CUPRA Ateca. Ez a nagyteljesítményű SUV egy új időszak kezdetét mutatja és egyben pompás modell a CUPRA márka piaci bemutatkozásához.

A prémium márkák által dominált szegmensben a CUPRA Ateca bemutatkozása felborítja az aktuális erőviszonyokat, elhódítva az embereket a tradícióknak megfelelő, megszokott választásaiktól a sportosság egészen modern és korszerű formái felé terelve őket, azt sugallva: nem kell a luxuskategóriából vásárolnod azért, hogy egyedinek érezd magad.

Bevezetés

A CUPRA markánsan jeleníti meg az egyediséget, kifinomultságot és a teljesítményt, a CUPRA Ateca ugyanakkor nagyszerű elegye ezeknek a márkaértékeknek. Egy jármű, amit a mérnökök és formatervezők szenvedélye hívott életre és amely mindazoknak született, akik értékelik ezeknek az erényeknek a valóságban történő megjelenítését.

A CUPRA Ateca SUV modell egy új márka születését mutatja és egyben kiváló első modell is a CUPRA márka részére. Szegmensének páratlan, jellegzetes modellje, amely kiválóan illeszkedik az ügyfelek igényeihez.

A CUPRA Ateca feltűnő külső megjelenéséhez stílusos belső tér és korrekt teljesítmény társul. Céljai eléréséhez a komoly mérnöki háttér alapvető műszaki megoldásait alkalmazzák, nélküle, hogy túlbonyolítanák, vagy szem elől tévesztenék a jármű lényegét.

„Az SUV modellek népszerűsége még mindig töretlenül nő, de a CUPRA Atecához fogható modell nincs még egy a piacon. Ennek köszönhetően hiszünk a modell sikerében és úgy gondoljuk, nagyszerű első pillére lesz a márkának, remekül megtestesítve a CUPRA központi márkaértékeit, a kifinomultságot, az egyediséget és a teljesítményt.” – nyilatkozta Wayne Griffiths, a Seat értékesítésért és marketingért felelős alelnöke. „Úgy gondoljuk, hogy jó eséllyel nyerhetünk meg a márka részére új ügyfeleket, akik ilyen sajátos, a tömegmodellek és a szokásos prémium szegmens közé pozícionált modellt keresnek.”

A CUPRA Ateca szíve és lelke a piac technológiailag egyik legfejlettebb erőforrása, egy turbófeltöltésű, közvetlen befecskendezésű négyhengeres 2.0 TSI benzines aggregát, amely figyelemre méltó 300 lóerő teljesítményre képes, maximális forgatónyomatéka mindazonáltal 400 Nm. Teljesítményét egy még simább és pontosabb váltásokkal dolgozó hétsebességes, kettős tengelykapcsolós (DSG) sebességváltón át adja le a 4Drive összkerékhajtásnak, amellyel a CUPRA Ateca bizalmat, stabilitást és magabiztosságot sugall.

A CUPRA Ateca ámulatba ejtő teljesítménye összhangban van vonzó külső formatervével. Elöl a méhsejt mintázatú felső hűtőrács centrumában kapott helyet a modern CUPRA embléma. A fényes fekete elemek visszatérő részletek a modellen, a gépkocsi hátsó részén ugyanakkor négy kipufogó kapott helyett a hátsó diffúzor két szélén. Az SUV szemrevaló megjelenéséről ezen kívül a 19 col peremátmérőjű gyémánt mintázatot követő könnyűfém keréktárcsák gondoskodnak.

Hajtásrendszer

Minden CUPRA lényege az erejében, a teljesítményében és a vezetési élményben rejlik. Arról, hogy ez az Ateca tekintetében is teljesüljön, a piac jelen pillanatban egyik legújabb négyhengers benzines erőforrása gondoskodik. Az 1984 cm۽-es közvetlen befecskendezésű, turbófeltöltésű motornál a furat mérete 82,5 mm, a löketé ugyanakkor 92,8 mm, ennek megfelelően a sűrítési arány 9:3:1, melynek támogatásával lehetségessé válik az 5 300 és 6 500 fordulatszám közt a figyelemre méltó, 300 lóerős teljesítmény elérése. Ehhez még hozzájön az igen széles, 2 000 és 5 200 fordulatszám közt elérhető 400 Nm-es nyomaték és a CUPRA Ateca máris készen áll, hogy elérje 247 km/órás maximális sebességét.

A CUPRA Ateca alacsony saját tömege folytán (mindössze 1 540 kilogrammot nyom vezető nélkül) ezenfelül az ehhez társuló jelentős hatékonyságú motorja révén mindössze 5,2 másodperc alatt gyorsít fel álló helyzetből 100 km/órás sebességre.

Ezt a rendkívüli gyorsulást támogatja a korszerű fejlesztésű hétsebességes kettős tengelykapcsolós (DSG) sebességváltó használata is, amit úgy hangoltak, hogy sportosabb érzet mellett gyorsabb, simább és még pontosabb váltásokkal működjön. A CUPRA Ateca modellt rajtautomatikával is felszerelték az állóhelyzetből történő még élénkebb kigyorsítás érdekében.

„A CUPRA Ateca kimagasló vezetési élményt és hatékonyságot ígér. Köszönhető ez a modell alacsony súlypontjának, az adaptív futómű-szabályozásnak (DCC), az külön választhatóan elérhető Brembo fékeknek, a 300 lóerős teljesítményre és 400 Nm maximális forgatónyomatékra képes sportos erőforrásnak valamint a hozzá kapcsolódó hétsebességes DSG sebességváltónak és a 4Drive összkerékhajtásnak.” – részletezte Dr. Matthias Rabe, a Seat kutatás és fejlesztés területéért felelős alelnöke. „A prémium szegmens képviselőinek teljesítményét nyújtsa és ebben az árkategóriában nincs ellenfele.”

Négy kipufogócsövének betudhatóan a CUPRA Ateca kimagasló teljesítményét erőteljes hang kíséri, ezzel is fokozva a sofőrülésen érzett drámai hatást.

De a fejlesztések nem kizárólagosan a teljesítményről szólnak. A CUPRA Atecát olyan műszaki megoldásokkal szerelték fel, amely a hatékonyságát szem előtt tartva gondoskodik annak javításáról, mindent összevetve az SUV modell a hétköznapi használat alatt is megállja a helyét.

Így a hétfokozatú sebességváltón is módosítottak, hogy nem mindennapi teljesítményét alacsony üzemanyag-fogyasztás mellett teljesítse, ameddig a 2.0 literes TSI erőforrást egy új fejlesztésű Otto részecske szűrő rendszerrel szerelték fel, hogy megfeleljen a kibocsátásról szóló legfrissebb törvényi előírásoknak.

Ezeknek a korszerűsítéseknek hála a CUPRA Ateca széndioxid-kibocsátása 192 g/km és 201 g/km közt alakul, ameddig a WLTP ciklus alapján mért üzemanyag-fogyasztási értékek 7,4 liter és 8,9 liter/100 km közt várhatók.

Futómű

A CUPRA Ateca motorteljesítményének kontrollálása és hasznosítható teljesítménnyé alakítása nagyban függ a futómű különféle szempontok mentén történő beállításától.

A CUPRA Ateca független kerékfelfüggesztést kapott, elől McPherson rendszerű felfüggesztéssel, hátul ugyanakkor multilink (többlengőkaros) felfüggesztéssel. Az adaptív futómű-szabályozás (Dynamic Chassis Control – DCC) alkalmazásával az folyamatosan a vezető igényeinek megfelelően igazítható, támogatásával ugyanakkor a CUPRA Ateca káprázatos teljesítménye is biztonságosan az aszfaltra vihető.

Ezen kívül a CUPRA Ateca modellt 4Drive összkerékhajtási rendszerrel szerelték fel, amely az egyik a legszigorúbb biztonsági előírásoknak megfelelő, és legfejlettebb összkerékhajtás a világon. A 4Drive rendszer valós időben elemzi az útviszonyokat, beleértve a gépjármű és az összes kerék sebességét, a kormánykerék pozícióját és a vezetési stílust azonkívül vezetési módot annak érdekében, hogy minden pillanatban villámgyorsan és eredményesen nyújtja át az erőt a hozzáillő kerekeknek. A 4Drive rendszer tulajdonképpen azért készült, hogy a CUPRA Ateca által nyújtott vezetési élményt támogassa az összes helyzetben.

A 4Drive rendszert arra optimalizálták, hogy minden elérhető vezetési módban működhessen: Kényelem, Sport, Egyéni, Havas állapotok közt, Off-road és természetesen CUPRA vezetési módban.

Mikor is a vezetői profilok közt a CUPRA vezetési módot választjuk, akkor a kipufogókon át a motor rögtön jellegzetes hanggal reagál, és az adaptív futómű-szabályozás egy sportosabb menet-funkcióra hangolja a járművet. Bármelyik vezetési módot választjuk, az észrevehetően megváltoztatja a CUPRA Ateca karakterét.

Ekkora teljesítményt kezelni felelősséggel jár, így a mérnökök továbbfejlesztették a CUPRA Ateca fékrendszerét. Az SUV modellt mindent összevetve nagyobb – 340 továbbá 310 milliméteres – első és hátsó tárcsákkal szerelték, ezzel is tovább növelve az SUV modellben helyet foglalók biztonságérzetét. Külön választhatóan elérhető a Performance Pack teljesítmény csomag, ami 18 hüvelykes, magas hatékonyságú, fekete Brembo fékekkel lassítja a CUPRA Atecát.

Az alkalmazott futómű megoldások és a progresszív kormányzás rendszerének együttese nem kizárólagosan lehengerlő vezetési élményt garantál, de egy egészen jellegzetes, ösztönös kapcsolatot is megvalósít a jármű és annak vezetője közt.

Külső megjelenés

A CUPRA Ateca feltűnő külső megjelenése nyomban mutatja, hogy egy jelentős hatékonyságú járműről van szó. Jelenlétével bizalmat sugároz és kétséget sem hagy afelől, hogy a CUPRA Ateca az SUV kínálat legdinamikusabb tagja.

Elöl a méhsejt mintázatú felső hűtőrács centrumában kapott helyet a modern CUPRA embléma. A CUPRA felirat betűi matt alumíniumból készültek, és a hűtőrács alsó részén, az egyéni igényeket kiszolgáló tervezésű lökhárító felett kaptak helyet.

A CUPRA Ateca szépen kidolgozott orr része a Full LED fényszórók vonalaival folytatódik. Ezek nem kizárólagosan a káprázatos fényt garantálják, de tovább erősítik a modell széles kiállását, határozott és erőteljes megjelenését. Az ajtók kireteszelésével a külső visszapillantó tükrökben elhelyezett LED fények megvilágítják az ajtóküszöbökhöz közeli területet, a CUPRA logót és a feliratot üdvözlő fényként vetítve a földre.

„A CUPRA Ateca az Ateca modellünk legkorszerűbb, modernizált variánsa, amely pompásan egybeolvasztja formatervezési nyelvünk minden részletét azokkal a dinamikus jegyekkel, amelyek egy magas hatékonyságú járművet jellemeznek. Ez végigkíséri a egész járművet a meghatározó orr kialakítástól indulva a egész karosszérián át a jókora gonddal megformázott hátsó részekig.” – nyilatkozta Alejandro Mesonero-Romanos, formatervezési vezető.

A fényes fekete részek visszatérő elemként jelennek meg a CUPRA Ateca külsején. Ezáltal példaként a tetősínek, a külső visszapillantó tükrök, az ablakkeretek, az oldalsó díszlécek, a kerekek, az első hűtőrács, az első és hátsó diffúzorok, tetejébe a hátsó ablakot keretező légterelők is megkapták ezt a formai megoldást. A fekete féknyergek, a sportos hátsó lökhárító, a rézszínű CUPRA embléma a csomagtartón, a négy kipufogó cső a hátsó diffúzor két szélén, valamint az exkluzív, 19 col peremátmérőjű gyémánt mintázatot követő könnyűfém keréktárcsák a CUPRA emblémával, mind-mind az példa nélküli megjelenésű és dinamikus szabadidő gépjármű sportosságát és eleganciáját hangsúlyozzák. A élmény ugyanaz marad, bármelyik fényezést is választjuk a karosszéria részére: Energy Kék, Velvet Vörös, Brilliant Ezüst, Rodium Szürke, Magic Fekete és Nevada Fehér színekből választhatunk, de a CUPRA jókora teljesítményről árulkodó elemei minden egyes fényezésnél érvényesülnek.

Már az ajtónyitást megelőzően láthatóvá válik a CUPRA Ateca egyéni igényeknek megfelelő egyénisége, amikor az üdvözlő fény a földre vetített CUPRA felirattal és emblémával köszönti a gépjárműben helyet foglalókat.

Belső kialakítás

A gépjárműbe beülve egyből feltűnik a CUPRA Ateca vezetőre fókuszáló, kényelmet és kifinomultságot kínáló belső kialakítása. A jármű által közvetített érzet kettős: szintúgy sugározza a legkomolyabb teljesítményt megcélzó modellek világát és az utasait egész kényelemben szállító gépkocsi érzetét.

A CUPRA embléma a kormánykeréken, a padlószőnyegeken, a kulcson, és a vezetőt a motor beindításakor üdvözlő multimédia rendszer érintőképernyőjén is megjelenik.

A gépjármű belső terében az ajtók borításai Alcantara kárpitozásúak, a CUPRA emblémát itt az ajtók küszöbén található alumínium lapocskán találhatjuk meg. A sportülések szintén Alcantara borítást kaptak, fekete színben rézszínű öltésekkel készültek, az oldalak lezárására mindazonáltal szénszálas betéteket használtak.

A vezetőülésben elhelyezkedve láthatjuk, hogy a rézszínű varrások a sport kormánykeréken és a sebességváltó gombján is fellelhetőek. A pedálokat alumíniumból készítették, ezzel is fokozva azt az érzést, hogy a vezető egy igen rendkívüli járművet irányíthat.

A belső térben végignézve a prémium érzetet erősíti a klímaberendezés levegő-beáramlóinak ezüst vagy fényes fekete színe, utóbbi színt kapta a drive select választógombot és a sebességváltót is befogadó központi konzol is.

A vezető előtt kapott helyet a digitális műszerfal, amely – betudhatóan a terjedelmes felbontású monitorának továbbá a navigációs rendszer 8 col képátlójú érintőképernyőjének – egyértelmű formában biztosítsa fel a leglényegesebb információkat. Mindkét szerkezet – sőt még, hogy műszaki szempontból is a legújabb modern műszaki megoldást képviselik – a maximumot kínálják komfort és kifinomultság szempontjából is.

Infotainment rendszer és hálózatba kapcsolhatóság

A CUPRA Ateca az infotainment rendszer és a hálózatba kapcsolhatóság területén is – mint az utakon – a csúcsteljesítményt képviseli. Mindezt a Full Link (Apple CarPlay és Android Auto) legkorszerűbb generációjának segédkezésével, a Seat DriveApp alkalmazás igénybevételével ezenfelül a szegmens legfejlettebb digitális kijelzőjével biztosítja.

A CUPRA Ateca alapfelszereltsége három fő alapelvet céloz meg: a modern műszaki megoldást, a formát és a biztonságot. Ennek köszönhetően az olyan rendszerek, mint a kulcsnélküli ajtónyitás és indító rendszer, a vezeték nélküli töltő, a GSM jelerősítő, a 360 fokos körpanorámás kamera, a 8 col képátlójú érintőképernyővel ellátott navigációs rendszer, a digitális műszerfal és a parkoló asszisztens is az alapfelszereltség része a CUPRA Atecában.

A digitális műszerfal terjedelmes felbontású digitális műszeregysége nem kizárólagosan a funkcionalitás egy magasabb fokát ajánlja, de biztosítja a vezető részére, hogy a neki legnélkülözhetetlenebb információkat jelenítse meg rajta. Kínálja mivel, hogy a gépkocsivezető az analóg műszerek tradícióknak megfelelő információitól kezdve – akárcsak a sebességmérő és a fordulatszámmérő – egészen a teljesen színes térképekig és a navigációig is mindent koncentráltan láthasson és áttekinthessen.

Mint ilyen, korszerű és multifunkcionális megjelenésével észrevétlenül belesimul a CUPRA Ateca belső terébe. A 133 dpi képfelbontású, 1280×480 pixeles felbontású TFT képernyőn az információk átkapcsolása a 75 Hz-es frissítési rátának betudhatóan visszafogott és gond nélkül követhető.

A digitális műszerfalon belül egy konkrétan sportos monitort is fejlesztettek a mérnökök, amely tudatosan a CUPRA Ateca vezetői részére lett kifejlesztve és a fordulatszámot jeleníti meg még áttekinthetőbb formában.

A digitális műszerfalat egy 8 col képátlójú érintőképernyő egészíti ki, amely nem kizárólagosan a hétköznapokban használt funkciók – példának okáért szórakozással vagy navigációval kapcsolatos információ – megjelenítésére szolgál, hanem a teljesítménnyel összefüggő lényeges adatok továbbítására is képes, mint az olajhőmérséklet vagy egy dinamikusabb autózás esetén fellépő nehézségi erő nagysága.

A Seat Full Link és a DriveApp integrálásával a CUPRA Ateca több szerepkört átemel a gépjárműbe az ügyfelek okostelefonjairól. A tartalmakat a jármű kijelzőjén jeleníti meg, biztonságos módon kínálva hozzáférést az információkhoz és alkalmazásokhoz, ezzel is minimalizálva a vezető figyelmének elterelését.

Összegzés

A CUPRA magába foglalja mindazt, melyet napjainkban egy nagyteljesítményű járműtől elvárunk. A CUPRA Ateca megalkotásával ugyanakkor a márka ennek a járműkategóriának a leglényegesebb vonásait egyesítette egy modellben. Az Ateca ikonikus és erőteljes, ámde praktikus és jól felhasználható gépkocsi.

A premium márkák által uralt szegmensben a CUPRA Ateca megváltoztatja a piaci viszonyokat. Személyében olyan modell érkezik, amely nem kizárólagosan a legjobb köridőket célozza meg, de valódi élményt és bevonódást is szolgáltat a vezető részére. Teszi mindezt úgy, hogy eltávolodik a teljesítmény szokásoknak megfelelő meghatározásától és a legújabb teljesítményértelmezést veszi alapul.

Alacsony súlypontjával, korszerűsített futóművével, haladó szellemű 2.0 TSI erőforrásával és jelentős teljesítményével a CUPRA Ateca istenien kombinálja a hatékonyságot a villámgyors és precíz kormányzással, az egyik legdinamikusabb vezetési élményt kínálva ezzel szegmensében.

Feltűnő megjelenése a sportosság és a dinamika jegyeit hordozza magán, a CUPRA Ateca ezenkívül magabiztosságot és erőt sugároz az orr részt meghatározó hűtőrácstól indulva egészen az összetett formavilágú hátsó részig.

A belső tér látszatra és tapintásra is egy jelentős hatékonyságú autóiról ismert márka járműveit idézi, amely nem kizárólagosan a felhasznált anyagokban és a kidolgozás minőségében köszön vissza, de a legújabb modern műszaki megoldások alkalmazásában is tetten érhető.

A teljesítmény és a minőség érzékelhető és tapintható elemei közt megtaláljuk az külön választhatóan elérhető 18 hüvelykes Brembo fékeket és a külső visszapillantó tükrök szénszálas borítású házait. Az exkluzív CUPRA kagylóülések 2018. év végétől lesznek elérhetőek.

Ebben a pillanatban nincs a CUPRA márkához hasonló márka a piacon. Az Ateca megjelenése mindazonáltal valami új születését jelenti, ahol a jármű fejlesztését végzők ugyanazokat az értékeket vallják, ugyanaz az ambíció és szenvedély hajtja őket az autóiparban elérhető csúcsteljesítmény felé.

A CUPRA Ateca piaci bemutatkozása 2018. év végére kiszámítható. Hogy feledhetetlen legyen az indulás, az első 7 000 vásárló egy limitált példányszámú üdvözlő ajándékot kap, amiért segítettek elindítani és felépíteni a CUPRA táborát. Ezek a vásárlók egy jellegzetes CUPRA tagsági dobozt kapnak, aminek valódi szénszálas anyagát rézszínű CUPRA embléma ékesíti. A belsejében egy nevezetes minőségű, szénszálas CUPRA kulcsvédőt és egy szénszálas CUPRA karkötőt kapnak az első ügyfelek köszönetképpen és CUPRA tulajdonlásuk emlékeként.