A korszerű BMW 4-es Gran Coupé

A korszerű BMW 4-es Gran Coupé

Az első BMW 4-es Gran Coupé kimagasló sikerére építkezve a bajor prémiumgyártó legfrissebb 4-es modellsorozatába a második generáció is megérkezik. A korszerű négyajtós kupé érezhetően modernizált menetdinamikai adottságokkal, a márka új formanyelvét éltető karosszéria-kialakítással, az összes régebbinél exkluzívabb, prémium utastéri hangulattal és jó néhány járművezérlő, valamint járműkapcsolati innovációval gyorsítja fel a BMW rajongóinak szívverését.

A prémium középkategória követendő Gran Coupé koncepciójának középpontjában már nem kizárólagosan a vezetés BMW által fémjelzett élménye és a sportos kifogástalan megjelenés áll, de a korszerű funkcionalitás is. A hátsó üléssor ergonomikus megközelítése, az öt egész értékű ülés, a nagyméretű csomagtér és a változtatható csomagtér-kialakítás garantálja, hogy a modern BMW 4-es Gran Coupé a hétköznapokban és a hosszabbra nyúló utazások esetén úgyszintén a típustól megszokott, kompromisszumoktól mentes adottságokat ajánlja.

A korszerű BMW 4-es Gran Coupé 2021 novemberére tervezett piaci bevezetésekor elérhető négy eltérő modellváltozatot a BMW M GmbH jóvoltából egy teljesítményre hangolt kiadás is kíséri. Az összes modell a BMW Group jelentősen rugalmas, müncheni létesítményében készül, ugyanazon a gyártósoron, mint a tisztán elektromos meghajtású BMW i4, a BMW 3-as limuzin és a BMW 3-as Touring.

Jellegzetes karosszériaarányok, nagymértékben változtatható utastér

A modern BMW 4-es Gran Coupé példátlan megjelenése a karosszéria formanyelvén is visszaköszön. 4 783 milliméteres hosszához, 1 852 milliméteres szélességéhez és 1 442 milliméteres magasságához jellegzetes karosszériaarányok társulnak, dinamikusan elnyújtott kupé-sziluettet alkotva. A második generáció 143 milliméterrel hosszabb, 27 milliméterrel szélesebb és 53 milliméterrel magasabb, mint elődmodellje, míg nyomtávjainak szélességei is nőttek: az első tengelyen 50 milliméterrel (1 595 milliméterre), ameddig a hátsó tengelyen 29 milliméterrel (1 623 milliméterre). 2 856 milliméteres tengelytávolsága 46 milliméterrel hosszabb, mint az elődmodellé és 5 milliméterrel múlja felül a BMW 3-as limuzin megegyező értékét.

A típus-specifikus karosszériakoncepció nagymértékben változtatható utasteret ígér, a hátsó üléssorban is bőséges helykínálattal. A korszerű BMW 4-es Gran Coupé csomagterének térfogata 470 liter, amely az első generációhoz képest 39 literrel bővült. A csomagtér térfogata az alapfelszereltségként 40:20:40 arányban osztott hátsó üléstámla ledöntésével egészen 1 290 literig bővíthető.

Összetéveszthetetlen frontrész, jó megjelenésű jármű-sziluett, erőteljes hátsó kiállás

A modern BMW 4-es Gran Coupé összetéveszthetetlen frontrészét merészen rajzolt vonalvezetés és háromdimenziós felületpárosítás jellemzi. Középpontjában a nagyméretű, függőlegesen elrendezett, mélyen aszfaltig húzott BMW hűtőrács pózol, amely a modell magabiztos kisugárzását erősíti. A keskeny, egész egészében LED-technológiás első fényszórókban „U” alakú száloptikás nappali menetfények világítanak. A modellhez a külön választható extrafelszereltség részeként adaptív LED-technológiás első fényszórók is megrendelhetők elvakítás-mentes BMW Selective Beam okos távolságifény-asszisztenssel dolgozó BMW Laserlight lézerfény-technológiával.

A második generáció mutatósan sportos jármű-sziluettjét a precíz vonalak, a keret nélküli ablakokkal szerelt ajtók, a süllyesztett kilincsek és az erőteljes vállrész egysége adja, míg a tetőív a csomagtérajtón tetszetős légterelő szárnyban végződik. Hátulnézetből a modellt a vízszintesen elnyújtott vonalak határozzák meg, mélyre húzott, erőteljes kiállását ugyanakkor a hátsó lökhárító két szélébe vágott légkivezető nyílások és az alsó sáv fekete fényezése nyomatékosítja. A stílusosan sötétített, egész egészében LED-technológiás hátsó lámpák mélyen a karosszéria oldalába nyúlnak.

Az M Sport felszereltségi csomaggal felvértezett modelleket és a BMW M modellt rendhagyó karosszéria-kiegészítők emelik ki a mezőnyből. A külön választható extrafelszereltség részeként M Carbon külső felszereltségi csomag, az eredeti BMW tartozékok palettájáról ugyanakkor típus-specifikus BMW M Performance alkatrészek is megrendelhetők.

Utastér: a prémium hangulatot a vezetés élménye és a bőséges térérzet járja át

A modern BMW 4-es Gran Coupé első üléseiben ülve a magasra emelt középkonzol és a műszerfalról induló, ezt követően az ajtókon át egészen a B-oszlopokig futó ergonomikus felületek otthonos, körülölelő hangulatot keltenek. Az erőforrást működtető Start / Stop gomb a középkonzol dekoratívan megtervezett vezérlőpaneljére került, amely a BMW Controller forgótárcsának, a vezetési élménykapcsolóknak, az elektromechanikus rögzítőfék gombjának és a típus-specifikus előválasztó karnak is otthont ad. A ledönthető fejtámlákkal szerelt hátsó üléssorban egymás mellett akár három gyerekülés is rögzíthető.

Alapfelszereltség a két sportülés és a sportkormány. A BMW M440i xDrive Gran Coupé és az M Sport felszereltségi csomaggal felvértezett modellek utasterében a dinamikus stílust térdtámaszok is nyomatékosítják. A külön választható extrafelszereltségi tételek felettébb széles személyre szabhatósági lehetőségeket adnak. A vezetés élményét és az utazás kényelmét olyan kiegészítők fokozhatják, akárcsak az ülésfűtés és ülésszellőztetés, a Vernasca bőrkárpit és a BMW Individual utastér-bőrözési opciók, a műszerfal Sensatec-bevonata vagy bőrözése, az M Sport Pro csomag, a nagyméretű, nyitható és csúsztatható panoráma üvegtető, a hangulatvilágítás és a Harman Kardon surround audiorendszer.

A menetdinamikát és a hatékonyságot csúcstechnológiás négy- és hathengeres erőforrások, ezenkívül 48 Volt kapacitású indítógenerátorral dolgozó mild-hibrid modern műszaki megoldás fokozza

A modern BMW 4-es Gran Coupé vérpezsdítően sportos karakterét a BMW M GmbH kézjegyét viselő, teljesítményre cizellált csúcsmodell testesíti meg leginkább. A BMW M440i xDrive Gran Coupé (átlagos üzemanyag-fogyasztás a valós helyzetek közti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, teljes körű szabvány alapján funkcionáló tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései alapján: 8,0 – 8,5 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás (WLTP): 181 – 193 gramm / km) motorházteteje alatt egy 275 kW / 374 lóerő maximális teljesítményre képes, soros hathengeres benzinmotor dolgozik. A BMW 430i Gran Coupé (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 6,8 – 7,6 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás (WLTP): 156 – 173 gramm / km) orrában egy mostani négyhengeres benzinmotor mutatkozik be, 180 kW / 245 lóerő maximális teljesítménnyel, a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében hengerfejbe integrált kipufogócsonkkal. A BMW 420i Gran Coupé (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 6,6 – 7,3 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás (WLTP): 150 – 166 gramm / km) meghajtásáról gondoskodó négyhengeres benzinmotor maximális teljesítménye 135 kW / 184 lóerő, a 140 kW / 190 lóerő maximális teljesítményű négyhengeres dízelmotor ugyanakkor a BMW 420d Gran Coupé (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 4,8 – 5,4 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás (WLTP): 126 – 141 gramm / km) és a BMW 420d xDrive Gran Coupé (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 5,1 – 5,7 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás (WLTP): 133 – 150 gramm / km) motorházteteje alatt is megtalálható.

A BMW M440i xDrive Gran Coupé modellben és a dízelüzemű erőforrással szerelt modellekben mild-hibrid modern műszaki megoldás fokozza a menetdinamikát és a hatékonyságot. Intenzív gyorsulásnál a 48 Volt kapacitású indítógenerátor 8 kW / 11 lóerő átmeneti teljesítmény-többlettel fokozza a maximális teljesítményt, a fékezések alatt felszabaduló energiát ugyanakkor egy kiegészítő akkumulátorba táplálja vissza.

A korszerű BMW 4-es Gran Coupé minden modellváltozatában alapfelszereltség a nyolcfokozatú Steptronic automataváltó. A külön választható extrafelszereltség részeként megrendelhető nyolcfokozatú Steptronic sport automataváltó (a BMW M440i xDrive Gran Coupé modell tekintetében az alapfelszereltség része) kormány mögötti váltófülekkel és Sprint funkcióval fokozza a menetdinamikát. Padlógázas gyorsításokkor utóbbi a lehető legélesebb menetteljesítmény alapján működteti egyesült erővel a hajtásláncot és az automataváltót.

Páratlanul merev vázszerkezet, finomított aerodinamikai tulajdonságok

A korszerű BMW 4-es Gran Coupé sportosságát az alacsony súlypont és megközelítőleg 50:50 arányú tengelyterhelés-elosztás emeli új dimenzióba. A vázszerkezet, a karosszéria és a futómű-technológia lehető legalacsonyabb saját tömegéről okos anyagkombináció gondoskodik, míg a frontrészen és a hátsó tengelyen alkalmazott típus-specifikus merevítések a modell kimagaslóan vállalkozó szellemű vezethetőségéhez és mérnökien precíz irányíthatóságához is nagymértékben hozzájárulnak.

A második generáció aerodinamikáját aktív légcsatornák, légbevezető és légkivezető nyílások, mindemellett úgyszólván egész egészében burkolt padlólemez optimalizálja. A modern BMW 420d Gran Coupé mindent összevetve 0,26 légellenállási koefficienssel büszkélkedhet, amely 0,02 javulás az elődmodellhez képest.

Kifinomult futómű-technológia típus-specifikus hangolással

A modern BMW 4-es Gran Coupé példás irányíthatóságának műszaki magját a kifinomult futómű-technológia típus-specifikus geometriája, rögzítése és hangolása hozza létre. A dupla keresztlengőkarra támaszkodó rugóstaggal kialakított első- és ötkaros hátsó kerékfelfüggesztést a lehető legalacsonyabb tömeg és a lehető legmerevebb összetartás szempontjai alapján tervezték meg a mérnökök. Az alapfelszereltségként kínált rugóút-szinkronizált lengéscsillapítók a sportos menetteljesítményt és az utazási komfortot éppúgy fokozzák. Nagyobb útegyenetlenségeknél utóbbiak a rugóúthoz igazodva képesek kontrollálni a karosszéria kilengéseit és megakadályozni a hullámzó mozgást. A modern műszaki megoldás az útfelület kisebb egyenetlenségeit enyhébb lengéscsillapító hatásokkal reagálja le, amellyel prémium minőségű utazási kényelmet garantál.

A BMW M440i xDrive Gran Coupé modellben és a külön választható extrafelszereltség részeként megrendelhető BMW M sport futóművel felszerelt modellekben a rugóút-szinkronizált lengéscsillapítók konkrétan sportosan működnek. A külön választható extrafelszereltség részeként elérhető adaptív M futómű a BMW M sport futómű és az elektronikusan vezérelt lengéscsillapítók előnyeit összevonja, a sportosra élesített és kényelemre hangolt futómű-beállítási opciók legszélesebb tartományát kínálva a bajor prémiummárka ügyfélkörének. A változó áttételű sportkormány mindkét opcionális extrafelszereltségként megrendelhető futómű-technológiához jár. A BMW M sport fékrendszer szintén elérhető opció a modellhez (a BMW M440i xDrive Gran Coupé modell tekintetében az alapfelszereltség része).

Alapfelszereltségként a korszerű BMW 4-es Gran Coupé 17” méretű könnyűfém keréktárcsákon gurul le a gyártósorról. A BMW M440i xDrive Gran Coupé modell tekintetében az alapfelszereltség a 18” méretű BMW M könnyűfém keréktárcsákat, az elektronikusan vezérelt M Sport differenciálművet és a hátsó differenciálmű 0-100 százalék közt változtatható záró funkcióját is magába foglalja. Ezek a külön választható extrafelszereltség részeként a BMW 430i Gran Coupé modellhez is megrendelhetők, amennyiben a BMW M sport futómű vagy az adaptív M futómű is a felszereltség része.

Az nagy tudású vezetést támogató rendszerek széles palettája

A modern BMW 4-es Gran Coupé vezetésének és parkolási manővereinek biztonságát, ezenfelül kényelmét alapfelszereltségként vagy a külön választható extrafelszereltség részeként összesen csaknem 40 nagy tudású vezetést támogató rendszer támogatja a fedélzeten. Ilyen például az automata sebességkorlátozás-asszisztenssel dolgozó aktív tempomat (Active Cruise Control with automatic Speed Limit Assist), az útvonalfigyelő szerepkör és a jelzőlámpa-reakciók (Németországban elérhető), mitöbb a kormányzó- és sávtartó asszisztens (Steering and Lane Control Assistant).

Frontirányú ütközésre figyelmeztető rendszer (Front Collision Warning), sebességkorlátozásokra figyelmeztető rendszer (Speed Limit Info), sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (Lane Departure Warning), parkolássegítő rendszer (PDC – Park Distance Control), tolatókamera (Reversing Assist Camera) és tolatási segédlettel (Reversing Assistant) dolgozó parkolóasszisztens (Parking Assistant) az alapfelszereltség részeként. A modellhez a külön választható extrafelszereltség részeként Parking Assistant Plus Surround View és Remote 3D View szerepkör is megrendelhető.

Fejlett járműkapcsolati megoldások és új digitális szolgáltatások

A korszerű BMW 4-es Gran Coupé vezetője és utasai már alapfelszereltségét a BMW Operációs Rendszer 7 kibővített lehetőségeit élvezhetik. A bajor prémiumgyártó kliensei saját preferenciáik alapján választhatnak az eltérő járművezérlési opciók közül: az érintőképernyő, a BMW Controller forgótárcsája, a kormányon elhelyezett multifunkciós gombok, a hangvezérlés és a külön választható extrafelszereltség részeként megrendelhető BMW Gesztusvezérlés nemkülönben elérhető. A modern műszaki megoldás több új, fejlett digitális szolgáltatáshoz ad hozzáférést, ezáltal például a BMW Intelligent Personal Assistant digitális társhoz, a BMW Digital Key digitális kulcshoz, a Connected Music szolgáltatáshoz és a távolról is feltelepíthető rendszeres szoftverfrissítésekhez (Remote Software Upgrade) is.

A korszerű BMW 4-es Gran Coupé modellhez alapfelszereltségként a 8,8” képernyő-átmérőjű központi kijelzővel és 5,1” képernyő-átmérőjű digitális műszerfallal dolgozó BMW Live Cockpit Plus műszerfal-elrendezést biztosítsa ügyfélkörének a vállalat. A külön választható extrafelszereltség részeként megrendelhető BMW Live Cockpit Professional műszerfal-elrendezés 12,3” képernyő-átmérőjű digitális műszerfallal és 10,25” képernyő-átmérőjű központi kijelzővel dolgozik közösen.

A felhőalapú BMW Maps navigációs rendszer túlságosan villámgyors és korrekt útvonaltervezést, valamint érkezés-kiszámítást ajánl, rendszeres és szélsebes forgalmiinformáció-frissítésekkel és az úti célok keresésekor bármilyen beírható szóval. Az alapfelszereltségként kínált okostelefon-integrálhatóság az Apple CarPlay és az Android Auto használatát is biztosítja a jármű fedélzeti operációs rendszerén át. A távolról is feltelepíthető rendszeres szoftverfrissítéseknek betudhatóan (Remote Software Upgrade) ezenkívül nagyon sok fejlett járműfunkció és pótlólagos digitális szolgáltatás online feltelepíthető.