A környezetbarát és takarékos Volkswagen Caddy TGI

A környezetbarát és takarékos Volkswagen Caddy TGI

Küldetése a károsanyag-kibocsátás csökkentése. A hatótávbajnok Caddy TGI mivel kínálja a sűrített földgázzal közlekedők részére, hogy környezetbarát és üzemanyag takarékos módon autózzanak. A Caddy TGI kategóriájában igazán specifikus kombinációt ígér, tudniillik sűrített földgáz hajtású erőforrásához akár ergonomikus hatfokozatú, kettős tengelykapcsolós sebességváltó (DSG) is kapcsolódhat, a vezetési élményt és a kényelmi szempontokat is éppúgy szem előtt tartva.

Nem számít, hogy személyszállításról vagy áruszállításról van szó, normál tengelytávú vagy Maxi kivitellel van dolgunk, hogy éppen egy Caddy Alltrack modellt, egy kempingjárművet, egy taxit vagy egy Kombi verziót választottunk: a Caddy utasai folyamatosan jó társaságban kelnek útra, legyen szó akár kéziváltóval vagy kettős tengelykapcsolós automata sebességváltóval szerelt járműről. A Caddy jó néhány elvárást és nagyszámú ügyféligényt kielégít az általa kínált lehetőségekkel.

A Caddy TGI sűrített földgázzal (CNG) üzemelő hajtásrendszere igen környezetbarát és kiemelkedően takarékos, azonkívül ugyanakkor bármely ezelőtt említett modellváltozatban elérhető. A Caddy TGI rendkívüli ereje a hatótávolságában rejlik: kategóriájában a legjobb értéket teljesítve sűrített földgázzal akár 610 kilométert is megtehet, ameddig a Maxi változat 760 kilométeres távra képes. A Caddy TGI ezzel igazi hatótávbajnok a ebben a pillanatban Európában elérhető, sűrített földgázzal (CNG) üzemelő járművek közt. Ezeket a távokat gond nélkül teljesíti kvázi-monovalens gázhajtásának betudhatóan (a sűrített földgáz üzemet egy 13 literes benzintartalék egészíti csak ki), ezáltal vegyes ciklusban a Caddy TGI fogyasztása 4,1 kg, a Caddy Maxi tekintetében ugyanakkor 4,3 kg 100 kilométerenként. A padló alá integrált sűrített földgáz palackok kapacitása 26 kg. A Caddy Maxi TGI öt, ugyancsak a padló alatt elhelyezett gázpalackja összesen 37 kg gáz tárolására ad lehetőséget. Betudhatóan a padló alá integrált palacoknak, a Caddy akár 3 200 literig növelhető csomagtér térfogata ezenfelül a Caddy Maxi 4 300 literes raktere változatlan marad a TGI kivitelnél is.

A palackok egy 1,4 liter összlökettérfogatú TGI motort szolgálnak ki, amely a korszerű Euro 6 károsanyag-kibocsátási normát is teljesíti. Ez az kapacitás egy új TSI benzinmotoron alapul, amit a sűrített földgázzal való üzemelésnek megfelelően módosítottak. Például a hengerfejet, a szelepvezérlést, a forgattyús hajtóművet, a dugattyúkat, a hüvelyeket és a szelepeket is a földgázhajtás követelményeihez igazították. A fejlesztők a motorvezérlést, a katalizátort és a turbófeltöltőt ugyancsak módosították. A földgázhajtással való kompatibilitást már a TSI benzines motorcsalád fejlesztésének korai fázisában figyelembe vették.

A Caddy TGI motor legnagyobb nyomatéka 200 Nm, amit az 1500-3500 percenkénti fordulatszám-tartományban fejt ki. A Caddy TGI legnagyobb sebessége 174 km/óra kézi sebességváltóval, emellett 172 km/óra DSG váltóval.

A Caddy TGI és a Caddy Maxi TGI gáztankját egy 13 literes benzintartály egészíti ki, benzint ellenben csak indításkor és a motor bemelegedési fázisában használ. Ez a benzintartalék biztosítja a jármű mozgásképességét olyan esetben is, amikor gázzal már nem tudná elérni a több mint 3 200 európai CNG-töltőállomás valamelyikét.

A modern Caddy Edition TGI limitált szériás modell olyan alapfelszereltséggel hódít, mint a varratokkal díszített bőrbevonatú multifunkciós kormánykerék, és a hasonló kivitelben készült, ugyancsak bőrborítású váltógomb emellett kézifékkar. A limitált sorozat áruszállító kivitele az alapfelszereltség részeként biztosítsa az állítható magasságú, integrált fiókokkal ellátott vezető és kísérő oldali üléseket, a deréktámasszal kiegészített vezetőülést és a Composition Audio két hangszóróval és mobiltelefon interfésszel szerelt rádióját. Ezen felül a TGI Edition személyszállító csomagjában már a Discover Media hat hangszórós navigációs rendszere megjelenik, amit elektronikus beszédhangosító szerepkör, USB csatlakozás, mobiltelefon interfész ezenkívül az állítható magasságú és hosszirányban csúsztatható, három pohártartóval ellátott középső kartámasz tesz teljessé.

A Caddy Edition TGI simán felismerhető az oldalvédő díszlécek felett és a hátsó ajtón látható „Edition” emblémáról továbbá a B oszlopokon elhelyezett TGI jelölésről is. A külső tükörházak, az ajtókilincsek és a tolóajtók a karosszéria színének kedvező fényezést kaptak, a személyszállító kivitelnél mindazonáltal ezt kiegészítik a színre fújt lökhárítók, a króm oldalsó irányjelzők és a privacy üvegezés is.

A modern Caddy TGI bevezető ára a hatsebességes kéziváltós áruszállító kivitel tekintetében nettó 5.160.000 forinttól (bruttó 6.553.200 forint) indul. A személyszállító Kombi változat bruttó 6.539.030 forinttól válik hozzáférhetővé. Az áruszállító Caddy Maxi TGI ára nettó 5.742.000 forintnál (bruttó 7.292.340 forint) kezdődik. A Caddy Edition TGI modell Magyarországon később kerül bevezetésre.

A sűrített földgáz (CNG) mondanivalója: a CNG rövidítés a Compressed Natural Gas, vagyis a sűrített földgáz jelölést takarja. Itt az üzemanyagot a földgáz, ezenfelül olyan zöld energiából előállított természetes gázok, biometánból amellett metánból előállított természetes gázok adják, ahol akár 100 százalékban csak biometán felhasználása is lehetséges lehet.