A Kia EV6 a 2022-es Red Dot díj győztese

A Kia EV6 a 2022-es Red Dot díj győztese

Röviddel azután, hogy a 2022-es Év Gépjárműjének választották Európában, a többszörös díjnyertes EV6 a nagypresztízsű formatervezési díj, a Red Dot abszolút elsőségét is begyűjtötte: az ötventagú zsűri a legjobbnak járó ‘Best of the Best’ kitüntetéssel ismerte el az újdonság korszerű formatervét. Ugyanakkor az EV6 az újító szellemet díjazó ‘Innovative Products’ kategória első helyét is megszerezte.

Az EV6 a Kia első, alapjaitól tisztán elektromos hajtásra tervezett modelljeként a márka fejlődésének új irányát is szimbolizálja, amely révén a vállalat a fenntartható mobilitás egyik világszinten is vezető szolgáltatójává kíván válni. Az úttörő elektromos crossover már a Kia új formanyelve, az ‘egyesült ellentétek’ jegyében született határozott formai identitással, melyet a pompázatos élek és térformák keltette feszültség határoz meg. Az EV6 az első Kia a márka konkrétan akkumulátoros-elektromos hajtásláncokhoz kifejlesztett, E-GMP nevű teljes körű moduláris padlólemezén. Ezek az alapok kínálják azt is, hogy az EV6 kategóriája egyik legtágasabb utasterét biztosítsa akár 528 km-es hatótávolság mellett. A 800 V-os, nagyfeszültségű ultragyors töltéssel a hajtáslánc akkumulátora akár mindössze 18 perc alatt 10-ről 80%-os szintig telíthető.

Karim Habib, a Kia formatervezési centerének vezetője hangoztatta: „Az EV6 különösen lényeges a Kia részére, merthogy a márka első, már az alapoktól tisztán elektromos hajtásra tervezett modellje, amely a fázis legkorszerűbb technológiáival új korszakot is nyit. Már a kezdetektől az volt a célunk, hogy kitágítsuk az autós formatervezés határait, rendkívüli megjelenéssel is megtámogatva az újdonság magas szintű műszaki képességeit. Ez a kettős Red Dot győzelem egész csapatunk munkájának elismerése, és arra bátorít minket, hogy ne térjünk le az útról, amely a mindenki részére elérhető környezettudatos mobilitás felé vezet.”

Az EV6 a Kia Red Dot sikereinek folytatója: 2009 óta, – mikor is a Soul első koreai modellként Red Dot díjat nyert – összesen 27 Kia részesült ilyen elismerésben. Az EV6 már a hatodik Kiaként nyerte el idén a ‘Best of the Best’ címet.

A Kia EV6 fantasztikusan sikeres pályát futott be 2021-es bemutatása óta, ugyanis a Red Dot előtt kiérdemelte a 2022-es európai Év Gépkocsija címet és Németországban is az Év Gépjárműjének választották. Mindezek mellett az Év Gépjárműje lett Írországban, a What Car? 2021 legjobb crossoverének mondta ki, és elsőként végzett a első alkalommal meghirdetett „Best Cars of the Year” 2021/22-es szavazásán.

Red Dot: az internacionális zsűri nem kizárólag a megjelenésre figyel

A Red Dot a planéta talán legnagyobb és legrangosabb formatervezési elismerése, 1955-ben alapították és az Észak-Rajna-Vesztfáliában funkcionáló Design Zentrum hirdeti meg évente, három fő kategóriában: Termékforma, Kommunikációs kinézet és Koncepció.

Az ez évi pályaműveket ötventagú, független formatervezőkből, egyetemi oktatókból és szakújságírókból álló zsűri minősítette. A megjelenésen kívül jelentős értékelési szempont volt a funkcionalitás, az ergonómia, a minőség és a környezettudatosság is. Az „Innovative Products” alkategóriában tradíció szerint a pályaművek újdonságértéke a legszámottevőbb minősítési szempont.