A Hyundai Motor és a Motional legmodernebb kampányvideója az IONIQ 5 alapú robottaxi biztonságára hívja fel a figyelmet

A Hyundai Motor és a Motional legmodernebb kampányvideója az IONIQ 5 alapú robottaxi biztonságára hívja fel a figyelmet

A Hyundai Motor Company közzétette a tisztán elektromos IONIQ 5 modellre épülő, rövidesen piacra lépő robottaxinak (a továbbiakban IONIQ 5 robottaxi) a modern kampányvideóját, amit a Hyundai Motor Group és az Aptiv vegyes vállalatával, az autonóm közlekedés kapcsán vezető szerepet betöltő Motional vállalattal együttműködésben készítettek.

A kampányvideó elénk tárja az IONIQ 5 robottaxi 4. szintű autonóm mobilitási modern műszaki megoldásait, tetejébe biztonsági szolgáltatásait. A jármű az elképzelések alapján 2023 végén mutatkozik be a Föld első számú technológiai rendezvényének, a CES kiállításnak is otthont adó Las Vegasban.

Las Vegasba megszakítás nélkül érkeznek az átutazó látogatók: a koronavírus-járványt megelőző évben, 2019-ben 42,5 millióan keresték fel a Föld szórakoztatóipari fővárosát. A turisták döntő része taxival vagy fuvarmegosztó szolgáltatásokkal közlekedik a településben; a teljesen önvezető IONIQ 5 robottaxi így sokak részére nagyszerű megoldást jelent ezt követően a biztonságos közlekedésre.

A kampányvideó elénk tárja, hogy ez a közismert idegenforgalmi célállomás milyen jellegzetes szituációkat tartogatott a robottaxi teszt- és adatgyűjtő programja részére.

A videó elénk tárja, amint az IONIQ 5 robottaxi több mint harminc fejlett érzékelője – kamerák radarok és lézeres szenzorok –, ezenfelül fedélzeti számítógépes rendszere támogatásával biztonságosan, magabiztosan közlekedik a legszokatlanabb környezetben is, ahol nem átlagos járművek (nyújtott limuzinok vagy óriásplakátokat hordozó teherjárművek) és furcsán felöltözött, kiszámíthatatlanul viselkedő gyalogosok közt kell manővereznie. Ugyancsak megtekinthető a rövidfilmen, amint egy szálloda zsúfolt felhajtóján szakavatott autóvezetőket idéző módon, figyelmesen és biztonságosan veszi fel utasait.

Az IONIQ 5 robottaxi las vegasi premierjét követően Los Angelesben, ezután az Egyesült Államok és a Föld más nagyvárosaiban is megjelenik ezt követően. A robottaxi jelen pillanatban zajló „tanulási programja” keretében ebben a pillanatban Boston keskeny, kanyargós utcáival, San Diego szintbeni vasúti kereszteződéseivel és védett kerékpársávjaival, továbbá Szingapúr bal oldali közlekedésével ismerkedik.

A biztonságos vezető nélküli működést lehetővé tevő, érzékelőkön és vezérlő szoftveren túl az autonóm elektromos járművek a környezet szempontjából is biztonságosabbnak számítanak. Az IONIQ 5 robottaxi működése esetén egyáltalán nem bocsát ki káros anyagot, ezáltal környezetbarát alternatívát jelent a tradícióknak megfelelő gépjárművekkel szemben.

Miután a Hyundai Motor 2022 májusában meghirdette teljes körű manifesztum kampányát, a cég jó néhány lehetőséget biztosított a nagyközönség részére, hogy megismerkedjenek robottaxijával. A Hyundai ‘Emberiséget szolgáló fejlődés’ jövőképe összecseng azzal az állítással, hogy az IONIQ 5 robottaxi „olyan mobilitási megoldás, amely, bár nem kíván emberi sofőrt, dugig van emberiességgel.”