A Hyundai Motor elénk tárta a tudatos belső kialakítású elektromos Streamliner

A Hyundai Motor elénk tárta a tudatos belső kialakítású elektromos Streamliner

A Hyundai Motor Company prezentálta a tisztán elektromos modelleket felsorakoztató IONIQ almárka második típusának, a várva várt IONIQ 6-osnak az időtlen, áramvonalas formatervét. Az IONIQ 6, amit a Hyundai „elektromos Streamliner”-ként emleget, egy olyan, hangsúlyozottan áramvonalas vonalvezetésű jármű, amely fenntartható anyagok továbbfejlesztett alkalmazásával igazodik az elektromos mobilitás korszerű kuncsaftjainak értékeihez és elvárásaihoz.

A tisztán elektromos Hyundai Prophecy tanulmányautó által vázolt formai elképzelések mentén megvalósuló IONIQ 6 egyszerű, hétköznapi vonalaival és konkrétan áramvonalas formavilágával a Hyundai tervezői által Érzelmekben gazdag takarékosság néven emlegetett értékrendet testesíti meg. Az IONIQ 6 elektromos Streamliner karaktere és tudatosan kialakított, selyemgubó-szerű kényelmet és biztonságot nyújtó belső tere az elektromos mobilitás új korszakának körvonalait rajzolja ki, amíg az Etikus egyediség formai tematika a Hyundai energiatakarékosság és környezeti felelősségvállalás iránti, ügyfélközpontú elhivatottságát tükrözi.

„Az IONIQ 6 személyében érzelmi síkon találkozik egymással a funkcionalitás és az esztétikum.” – mondta SangYup Lee alelnök, a Hyundai formatervezési centerének igazgatója. „Az áramvonalas Streamliner formanyelv a mérnökök és a dizájnerek közti, szoros összefogás gyümölcse: az ügyfélközpontú alapértékeken nyugvó munka esetén a legapróbb részletekre is ügyeltek. Az IONIQ 6 egy olyan, tudatosan kialakított selyemgubóként öltött testet, amely minden utasa részére személyre szabott teret szolgáltat.”

Az IONIQ 6 emberközpontú formaterve egyidejűleg etikus és rendhagyó

Az IONIQ 6 energiatakarékos tulajdonságai és fenntartható anyagokból építkező elemei jóvoltából ugyanabban az időben etikus és rendhagyó. A modern modell formavilágát az első pillanattól fogva emberközpontú értékrend vezérelte, az utasteret a külső dizájnnal párhuzamosan terveztük meg. Külön ügyeltünk arra, hogy a belső tér a lehető legtágasabb, és messzemenőkig ideális kialakítású legyen: elöl és hátul szintúgy megnyújtottuk a gépjárműt, ami speciális Streamliner sziluettet és maximális helykínálatot eredményezett.

Mint ezelőtt a díjnyertes IONIQ 5, az IONIQ 6 is azt a Hyundai Look formai stratégiát alkalmazza, amely az összes modellt teljesen rendhagyó megjelenéssel vértez fel, mintha egy sakk-készlet bábui volnának. Ügyfélközpontú szemléletének hála a Hyundai helyébe, hogy egy mindenki részére alkalmazható, univerzális stílust alakítana ki, a legváltozatosabb életviteleknek célszerű dizájnokat készít.

Egyetlen ívvel felrajzolt Streamliner forma kecses, ugyanakkor funkcionális esztétikummal

Az IONIQ 6 egy olyan elektromos Streamliner, amely egyszerre elégíti ki az ügyfelek esztétikai és funkcionális elvárásait, ezzel megvalósítva az Érzelmekben gazdag takarékosság eszményét. Az áramvonalas kialakítású sziluett hétköznapi, csakhogy érzéki ívei korszerű formanyelvet hoznak létre az elektromos mobilitás korában.

Az IONIQ 6 különösen kedvező, mindössze 0,21-es közegellenállási együtthatójához az olyan részletek is hozzájárulnak, mint a mélyre húzott orrész, az aktív első lamellák, a kerékív-hézagot csökkentő idomok, ugyanakkor az opcióként megrendelhető, különösen keskeny, digitális külső visszapillantó tükrök. Az IONIQ 6 irigylésre méltó aerodinamikai jellemzőit tovább korrigálja a repülőgépek szárnyáról mintázott, ovális profilú, függőleges segédszárnyakkal kiegészített légterelő, a hajók tatjára emlékeztető farkialakítás, amellett a hátsó lökhárító mindkét oldalán kialakított, a légáramlatok leválasztására szolgáló idomok. Ugyancsak a kedvezőbb légellenállást szolgálja a fenéklemez egész burkolata, a jármű hasa alatt elhelyezett, tökéletesített légterelő elemek, mindemellett a szűkített kerékív-hézag.

Az IONIQ 6 külső és belső felületein a legváratlanabb helyeken – a fényszóróktól és a zárófényektől kezdve az elöl elhelyezett, alsó szenzorokig, a légbeömlő rostélyok díszítőelemeitől a középkonzoli visszajelzőkig – összesen 700 parametrikus pixellel találkozhatunk, amelyek tovább erősítik az IONIQ márka arculatát.

A hátsó légterelőn elhelyezett, parametrikus pixeleket alkalmazó, harmadik féklámpa lassításkor impozáns módon lép működésbe. Az IONIQ 6 rendhagyó megjelenését a Hyundai modernizált ‘H’ logója koronázza meg, amit a jármű orrán és farán nemkülönben megcsodálhatunk.

Selyemgubót idéző utastér, mint kerekekre emelt, tudatosan kialakított privát környezet

Az IONIQ 6 selyemgubót formázó utastere egyidejűleg szolgál komfortos menedékként és privát térként, amely bővelkedik a praktikus megoldásokban és a fenntartható anyagokban, ezáltal segítve elő a tudatos, környezetbarát utazási élményt, továbbá életszemléletet.

A Hyundai Motor Group elektromos, átfogó moduláris platformja (E-GMP) lehetővé tette, hogy a formatervezők elöl és hátul szintúgy megnyújtsák a belső teret, és ezzel olyan, korrekt lábteret és nevezetes helykínálatot biztosítsanak, amely nagyon kényelmessé teszi az utasok részére a járműben való tartózkodást. Ugyancsak a platform hozadéka a teljesen sík padló, ami rendkívüli térérzetet nyújt.

A felhasználóbarát belső kialakítás sajátos részlete az ergonomikus kezelőfelület, amely központi elhelyezkedésének hála a lehető legkevésbé vonja el a vezető figyelmét, ezzel elősegítve a biztonságos, ösztönös vezethetőséget. A moduláris érintőképernyőt alkalmazó műszerfalat egy 12” colos infotainment érintőképernyő, mitöbb egy szintén 12 colos, digitális műszeregység alkotja. A híd szerkezetű padlókonzol egyben ergonomikus és praktikus tárolóhelyet is nyújt.

Az IONIQ 6 utasterét kétszínű környezeti hangulatvilágítás borítja fénybe. A felhasználók 64 egyszínű, emellett hat eltérő kéttónusú megvilágítás közül választhatnak. Ezeket a kombinációkat színekkel munkálkodó mesterek dolgozták ki, azzal a céllal, hogy pihentető, kellemes légkört teremtsenek a vezető és utasai részére. A kormánykeréken elhelyezett, négy fénypontból álló interaktív pixelvilágítás a jármű és vezetője közti, mérsékelt kommunikációt szolgálja.

Az első ajtón egyáltalán nincsenek gombok és kapcsolók: ez jobb térérzetet eredményezett, valamint tágasabb tárolóhelyek kialakítását tette lehetővé. A műszerfal homlokzatát, az ajtózsebeket és a középkonzol alsó felét díszítő, áttetsző betétek tovább javítják a térérzetet, és erősítik a kivételes hatást.

A gyakran megérintett felületek a fenntarthatóság jegyében környezetbarát anyagokból készültek

Az IONIQ 6 Etikus egyediség filozófiájával összhangban, napjaink környezettudatos vásárlói szemléletéhez igazodva a formatervezők fenntartható anyagokat alkalmaztak a karosszéria több pontján. A külső borítóelemek színezésénél példának okáért újrahasznosított gumiabroncsokból kinyert festékanyagot, a karosszérialemezek fényezésénél ugyanakkor bambusz alapú faszénből konstruált pigmenteket használtak.

Az IONIQ 6 utasterében ugyancsak fenntartható anyagokkal és színekkel találkozunk. Ezek közt felszereltségi szinttől függően megtalálható a környezetbarát módon feldolgozott bőr (üléskárpitok), az újrahasznosított polietilénből készített szövet (üléskárpitok), a bio-TPO héj (műszerfal), a bio-PET szövet (tetőkárpit), a növényi olajakból nyert biofesték (ajtók), vagy az újrahasznosított halászhálókból előállított padlószőnyegek – ez utóbbiak most debütálnak az IONIQ márka kínálatában.

IONIQ 6 digitális óriáskivetítő és nemzetközi bemutató

Az IONIQ 6 formavilágának leleplezésével párhuzamosan a Hyundai Motor a Föld három ikonikus pontján felállított, hatalmas digitális kijelzőkön egyszerre vetíti le ugyanazt a lenyűgöző, ellenállhatatlan, térhatású videót. Az IONIQ 6 áramvonalas formatervét és rugalmasan formálható belső kapcsán bemutató filmet ugyanabban az időben tekinthetik meg a járókelők a szöuli K-POP téren, a londoni Piccadilly Circus-ön, és a New York-i Times Square-en taláható Big Kahuna óriáskivetítőn.

Az IONIQ 6 világpremierjére júliusban kerül sor: a Hyundai ekkor hozza nyilvánosságra a modell egész és részletes műszaki adatait, az elektromos Streamliner szolgáltatásainak és fejlett technológiáinak a részletes ismertetésével egyetemben.