A BMW Group napenergia felhasználásával előállított alumíniummal csökkenti tovább beszállítói hálózata károsanyag-kibocsátását

A BMW Group napenergia felhasználásával előállított alumíniummal csökkenti tovább beszállítói hálózata károsanyag-kibocsátását

A müncheni központú vállalatcsoport idén százmillió euró összértékben vásárol az Egyesült Arab Emírségekből csupán napenergia felhasználásával előállított alumíniumot. Az ilyen formában beszerzett 43 000 tonna alumínium kiteszi a Landshutban funkcionáló könnyűfém-öntöde teljes évben létfontosságú anyagmennyiségének csaknem felét, amely több százezer tonnányi káros anyag kibocsátását előzi meg.

A BMW Group több tízezer tonna, mindössze napenergia felhasználásával előállított alumínium azonnali beszerzéséről döntött, amely kulcsfontosságú lépés a vállalatcsoport beszállítói hálózatának azon átfogó károsanyagkibocsátás-csökkentési stratégiájában, amely 2030-ra 20 százalékkal alacsonyabb összemissziót céloz meg. Nézve, hogy az alumínium előállítása fölöttébb energiaigényes folyamat, a zöldenergia – és ezáltal a napenergia – felhasználása kimagasló lehetőségeket nyújt az eljárás károsanyag-kibocsátásának csökkentésére. A BMW Group így hosszú távon tervez a csupán zöldenergia felhasználásával előállított alumíniummal, amelyiknek beszállításával a következő tíz évben hozzávetőlegesen 2,5 millió tonna káros anyag levegőbe bocsátását előzi meg. Ez megegyezik a célul kitűzött emissziós érték megközelítőleg 3 százalékával, melyet a cég beszállítóitól kért.

„Arra törekszünk, hogy fenntarthatósági szempontból is irányt mutassunk és szisztematikusan teljesítsük hosszú távú fenntarthatósági céljainkat. A zöldenergiában rejlő módok kiaknázásával beszállítói hálózatunk károsanyag-kibocsátási célértékének több mint 50 százalékát képesek leszünk teljesíteni, a napenergia felhasználásával előállított alumínium beszerzése ezáltal fontos lépés ez irányba” – nyilatkozott Dr. Andreas Wendt, a BMW AG igazgatótanácsának beszerzésekért és beszállítói hálózatért felelős tagja.

A napenergia felhasználásával előállított alumíniumot a BMW Group Landshutban funkcionáló könnyűfém-öntödéje dolgozza fel. Az alumíniumból itt vázszerkezeti- és karosszériaelemek, továbbá hajtáslánc-alkatrészek készülnek, amelyek főleg a nehezebb áramforrásokkal szerelt hálózatról tölthető gépjárműk tekintetében jelentenek korszerű előrelépést. 2021-ben a bajor prémiumgyártó százmillió euró összértékben csaknem 43 000 tonna, napenergia felhasználásával előállított alumíniumot vásárol, amely a landshuti üzem teljes évben elengedhetetlen anyagmennyiségének megközelítőleg felét teszi ki.

A zöldenergia kulcsfontosságú a károsanyag-kibocsátás csökkentésében

Az elektromos mobilitás térnyerésével párhuzamosan a sorozatgyártásban kínált gépkocsik egész életciklusára vetített károsanyag-kibocsátási értékek egyre nagyobb százalékát a beszállítói hálózatban jelentkező emisszió fogja kitenni. Az egyre több tisztán elektromos meghajtású és plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modell következtében permanensen kevesebb lesz a használat esetén kibocsátott káros anyag volumene, a hálózatról tölthető hajtásláncokhoz elengedhetetlen akkumulátorcellák és alumínium-alapanyagok előállítása viszont roppantul energiaigényes. Annyira, hogy megelőző intézkedések nélkül a BMW Group beszállítói hálózatában jelentkező, egy gépkocsira vetített emissziós érték 2030-ra több mint megháromszorozódna. A vállalatcsoport ugyanakkor nem kizárólagosan azt tűzte ki célul, hogy megállítsa ezt a folyamatot, de hogy visszájára is fordítsa és a sorozatgyártásban kínált gépjárműk egész életciklusára vetített 2019-es károsanyag-kibocsátási értéket újabb 20 százalékkal csökkentse.

Ötödik generációs akkumulátorcella-technológiája beszállítóival a BMW Group eközben csakis olyan megállapodásokat írt alá, amelyek garantálják a kizárólagos zöldenergia-felhasználást az akkumulátorcellák előállítása alatt.

A BMW Group a napenergia felhasználásával előállított alumínium beszállítását lehetővé tevő megállapodás aláírásával megtette a következő logikus lépést. Az elektromos mobilitás elterjedésével mert az alumínium egyre fontosabb alapanyaggá válik, ugyanis alacsony saját tömegével eredményesen képes ellensúlyozni a hálózatról tölthető gépjárműk nagyfeszültségű akkumulátorainak súlyát. Az elsődleges alapanyagként használt alumínium előállítása ugyanakkor meglehetősen energiaigényes folyamat: csak az alumíniumhoz elengedhetetlen timföld megmunkálása a teljes körű alumíniumipar károsanyag-kibocsátási összértékének csaknem 60 százalékát teszi ki. A napenergia hasznosítása mindent összevetve kiváltképp hatékony kellék az alumínium előállítása esetén keletkező káros anyagok csökkentésére.

Az alumínium előállítását segítő napenergiát sivatagi napelem-parkok gyűjtik össze

A BMW Group évek óta ápol gyümölcsöző beszállítói kapcsolatot az elsődleges alumíniumot előállító Emirates Global Aluminium (EGA) vállalattal, amely a világon elsőként termel kereskedelmi célból csakis napenergia felhasználásával előállított alumíniumot, az ilyen formában előállított alapanyagot ezenkívül kezdetben csupán a BMW Group vásárolhatja meg. A müncheni központú vállalatcsoport részére előkészített alumínium előállításához az EGA a Dubaj mellett elterülő Mohammed Bin Rashid Al Maktoum napelem-parkban gyűjti össze a napenergiát. Ez a napelem-park nemsoká a Föld legnagyobb napenergia-összpontosító létesítményévé válik.

„Igencsak örülünk annak, hogy a BMW Group az első kuncsaftunk. Az alumínium könnyed, erős és végtelen alkalommal újrahasznosítható. Így is játszik kardinális szerepet egyre hosszabb távon fenntartható életünkben. Ugyanakkor az is jócskán releváns, hogy ezt az anyagot mennyire vagyunk képesek fenntartható módon előállítani, a napenergia felhasználása mindazonáltal meghatározó lépés ez irányba. Sivatagjainkban a napenergia természetes, bőséges mennyiségű kapacitás, amellyel olyan könnyűfém előállítását tehetjük környezetbaráttá, amely létfontosságú bolygónk jövője szempontjából” – mondta Abdulnasser Bin Kalban, az EGA vezérigazgatója.

„Az EGA képében egy olyan erős együttműködő partnerre leltünk, amely a hosszú távú fenntarthatóságra éppúgy értékként tekint, mint mi magunk. Külön megtiszteltetés számunkra, hogy mi lehetünk az első kuncsaftjuk, aki csupán napenergia felhasználásával előállított alumíniumot vásárol. Az alumínium kardinális lépés az elektromos mobilitás térnyerésében, a fenntartható módon előállított alumínium ugyanakkor kiváltképp lényeges vállalatcsoportunk részére” – tette hozzá Dr. Andreas Wendt.

Modernizált gyártási folyamatok: a BMW Group Landshutban funkcionáló könnyűfém-öntödéje

A könnyűfém-öntöde a BMW Group landshuti üzemének legnagyobb részlege, egyúttal a vállalatcsoport egyetlen könnyűfém-öntödéje Európában. Előző évben a részleg több mint 1 600 munkatársa 2,9 millió könnyűfém alkatrészt készített le, például hengerfejeket, forgattyúházakat, a hálózatról tölthető modellek jó néhány hajtáslánc-alkatrészét és különféle vázszerkezeti-, ezenkívül karosszériaelemet.

A könnyűfém-öntöde a planéta talán legfejlettebb üzeme, amelyiknek modernizált, hosszú távon fenntartható folyamatait nagyon sok díjjal ismerték el. A könnyűfém alkatrészek előállításához az öntöde például homokmagok megformálását is végzi, a folyamatot ugyanakkor szervetlen kötőanyagok használata teszi gyakorlatilag emisszió-mentessé. A könnyűfém alkatrészek szabványosított előállításához a részleg öt eltérő eljárási folyamatot alkalmazhat, egy adott alkatrésznél mindent összevetve ezen öt megoldás közül választanak ki egyet az alkatrész felhasználási kiterjedése, technológiai követelményei és gyártási volumene alapján.

Fenntarthatósági tanúsítvány 2019 decembere óta

A BMW Group landshuti üzemének könnyűfém-öntödei üzemelését 2019 decembere óta hosszú távon fenntartható alumínium-felhasználási tanúsítvány igazolja. A tanúsítványt a környezetvédelmi és ipari egyesületek, közösségi csoportok, sőt még alumíniumgyártó és -feldolgozó társaságok támogatását élvező ASI (Aluminium Stewardship Initiative) internacionális nonprofit szervezet állította ki, melynek célkitűzése, hogy iparág-szerte felügyelje az alumínium hosszú távon fenntartható, környezetbarát előállítását és megmunkálását. A BMW Group landshuti könnyűfém-öntödéje egy független harmadik fél által végzett átfogó vizsgálat után érdemelte ki az alumínium tudatos, felelős felhasználását igazoló tanúsítványt.

A természeti erőforrások felelős felhasználása

Az alumínium előállításához felhasznált zöldenergia mellett a BMW Group a kulcsfontosságú nyersanyag-tartalékok megóvása érdekében is lépéseket tesz. Mint ilyen, a vállalatcsoport célul tűzte ki, hogy 2030-ra fontos mértékben fokozza modelljeiben a másodlagos alapanyagokként használt, újrahasznosított nyersanyagok alkalmazását. A másodlagos alapanyagok használata lényegesen csökkenti a károsanyag-kibocsátást az ezelőtt alkalmazott alapanyagokhoz képest, egyúttal támogatja a természeti erőforrások megóvását is. Beszállítói hálózata tagjaival mindemellett a BMW Group mindegyik olyan együttműködési megállapodásokat kötött, amelyek a szerződés alapvetései közt maximálják a működés alatt keletkező káros anyagok mennyiségét, ezt az irányvonalat mindazonáltal az elkövetkezendő időszakokban is fenntartja.

A BMW Group hosszú távon fenntartható működést garantáló intézkedései már a BMW iX modellnél (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 0,0 liter / 100 km; vegyített energiafogyasztás a valós állapotok közti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, átfogó szabvány alapján funkcionáló tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései alapján: < 21 kWh / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás: 0 gramm / km; a teljesítményre, energiafogyasztásra és hatótávolságra vonatkozó adatok a modell aktuális fejlesztési fázisában mért, előzetes értékek) kézzelfogható eredményekhez vezettek: az akkumulátorcellák megújuló zöldenergia felhasználásával történő előállítása és a másodlagos alapanyagok átfogóbb használata a BMW iX modell tekintetében a beszállítói hálózat 17 százalékkal alacsonyabb károsanyag-kibocsátását eredményezi, a bevezetett intézkedések használata nélkül legyártott hasonló modell mutatóihoz képest.

A BMW Group célja, hogy 2030-ra több mint hétmillió darab hálózatról tölthető gépjárműje guruljon a Föld útjain – kétharmaduk mindemellett károsanyag-kibocsátás nélkül. A vállalatcsoport beszerzési hálózata így nem kizárólagosan a folytonossan növekvő sorozatgyártási volumen gördülékeny ellátását, de hosszú távú fenntarthatóságot eredményező intézkedéseinek egyre átfogóbb bevezetését is garantálja, amellyel a BMW Group elektromos mobilitásra való fokozatos átállását nézve is meghatározó szerepet vállal.

Az Emirates Global Aluminium (EGA) vállalatról

Az EGA a Föld legnagyobb „prémium alumíniumgyártó” vállalata, amely a Közel-Keleten elsőként csatlakozott az ASI (Aluminium Stewardship Initiative) internacionális nonprofit szervezethez. Az EGA 2013 óta szállít elsődleges alumíniumot a BMW Group részére.

Az EGA nem kizárólagosan alumínium-előállítással, de bauxit-bányászattal és az elsődleges alumínium öntvény-előkészítésével is gondot fordít. 2019-ben a cég 2,6 millió tonna könnyűfémet árusított. Az EGA az egyetlen alumíniumgyártó cég az Egyesült Arab Emírségekben, amellyel a Föld ötödik legnagyobb vállalata e téren.

Az EGA több mint 400 partnerét szolgálja ki a Föld 50 országában, melynek hála az internacionális autóipar egyik legjelentősebb üzemiöntvény-beszállítójának számít. Az EGA üzemelését az iparág legújabb internacionális szabványa, az IATF 16949:2016 tanúsítvány hitelesíti, amely az autóipar beszállítói láncában az összes régebbinél szigorúbb minőségbeli intézkedéseket garantál.